2008-07-04 14 浏览
想喺太和村食嘢,除咗大家樂,其實冇咩選擇,但呢間集團經營的粥麵店就唔係幾爭氣.前日一條友去食晏,見佢餐牌上有三款米線(雞翼,豬扒&好似雪菜肉絲之類),豬扒&好似雪菜肉絲側邊有個貼紙,註明呢兩款可以加幾蚊轉套餐,即係有油菜及飲品.好啦我想食豬扒,個阿姐至話:「唉吔! 貼錯咗添,豬扒冇套餐,係雞翼同雪菜肉絲至有咋.」語氣態度真係一啲歉意都冇. 冇呀! 咁我唯有從食雞翼與雪菜肉絲之間二揀一,邊俾錢邊諗,決定食雞翼,張一百蚊紙半懸在空中,個阿姐突然離開咗個位....佢要轉更....唔係放工,係佢夠鐘食晏啫. (我見佢走咗去後面坐低等食)哇,你做到天一半地一半,就粒聲唔出走咗去,係咪咁趕呀 雞翼米線要等,我等咗七八分鐘,唔耐煩走counter問,個阿姐話:「咦! 你個冧把咪出咗囉, 碗米線呢?」佢隔個阿姐就: 「吓! 碗米線乜唔係xxx號咩, 我俾咗佢啦.」xxx號的冧把係遲過我, 佢俾咗人「唉吔唔好意思呀,我即刻整個碗俾你,好快,你等等.」起碼佢都有道歉,除咗等,我可以點啫.咁佢又真係好快,兩分鐘就整好.我拎碗米線返位,已經好鬼肚餓,正想食....咦!點解碗米線白雪雪ge? 老實講,因為等咗太

哇,你做到天一半地一半,就粒聲唔出走咗去,係咪咁趕呀

我拎碗米線返位,已經好鬼肚餓,正想食....咦!點解碗米線白雪雪ge? 老實講,因為等咗太耐,我已經唔係太肯定個水牌上寫的是清湯米線定酸辣米線,要出去睇睇,睇完證實係酸辣米線.

有冇搞錯,今次真係火都嚟,走去counter問個阿姐係咪俾錯.佢又好驚奇咁問:「乜我冇俾碟酸菜你咩?」

唉! 到咗呢個moment, 我都唔知好嬲定好笑,唯有答佢「冇!」佢又十一聲俾咗碟酸菜我.

呢碗米線簡直食不知其味.