2011-05-06 36 浏览
今日去開銅鑼灣做野, 咁睇下附近有咩食。因為我自己比較喜歡食台灣野的原故, 所以如果我見到有的話, 都會去試下。 不過其實我覺得香港人對台灣係情有獨鍾的, 可能大家的文化差異不大, 所以係吃方面都幾岩大家的口味。 之前我未係台灣試過呢間野, 不過就聽聞過呢家店係台灣好出名, 要排隊先得。 不過好好彩, 可能今日比較早食, 所以就少人, 所以都搵到位。 香港人鍾意台灣野, 不過香港人對台灣野好多都唔太認識。 台灣人整牛肉麵, 好注重個湯底, 同日本一樣, 台灣牛肉麵係以湯底為主, 所以我見到有d人話想食台灣的牛肉撈麵, 好明顯係唔太識食.. btw每人對食的要求唔同, 所以無一個標準的。呢家店個樓面唔算太大, 唔同一d台灣的集團經營, 做到非常華麗, 反而我覺得比較親切。 我覺得老闆知道香港人的性格, 就係咩都唔肯蝕底, 所以只係牛肉麵唔夠, 雲吞麵又太小.. 兩者合二為一。menu都幾多選擇, 而且我竟然發現有「台鐵便當」... 不過只限外賣, 如果他的確做到如真真正正的台鐵便當的好味道, 這才是令人驚訝。不過我都係叫左好大路的 紅燒牛肉餛飩麵。不過我覺得都幾貴下, 牛肉麵加餛飩要成$

menu都幾多選擇, 而且我竟然發現有「台鐵便當」... 不過只限外賣, 如果他的確做到如真真正正的台鐵便當的好味道, 這才是令人驚訝。不過我都係叫左好大路的 紅燒牛肉餛飩麵。不過我覺得都幾貴下, 牛肉麵加餛飩要成$45, 其實呢個價錢相對於係台灣已經好貴的, 不過可能佢用正宗的台灣原材料, 所以貴在所難免。咁等左大概10分鐘就有得食。

一入口, 我覺得幾好, 係好有台灣的牛肉麵的味道, 唔似其他所謂台灣牛肉麵, 根本就係用粗麵黎做, 好明顯佢係用好正宗的牛肉麵黎做, 麵入口係彈牙的, 重有我發現好多香港人做牛肉麵最錯的地方, 就係用上牛展!! 牛展味濃, 肉味強烈, 好易就會蓋晒成碗麵的香味, 但呢度係用牛腩係好正確, 因為牛腩未到最濃烈, 但可以keep到牛味。 湯係帶點辣, 我實在唔太明, 點解有人覺得台灣牛肉麵唔應該辣, 正宗的牛肉麵湯底係用好多種材料, 當中包括了花椒八角, 湯有辣味係好正常, 而且又未至到接受唔到, 如果台灣牛肉麵唔辣, 根本就唔係一碗正宗的牛肉麵。 餛飩一般, 不過細細粒都幾香。
但要彈的係佢個杯要加錢的台式飲品!! 如果佢呢個係佢由台灣帶來的標準, 我肯定佢係台灣唔會有台式飲品賣。 我加左$6叫左杯凍溫尼拿奶茶, 我覺得同一杯無左珍珠的珍珠奶茶無分別! 而且又淡又唔滑, 重無咩奶味!! 我覺得加$6完全係破壞晒!!

是次消費$51, 貴唔貴係見仁見智, 不過算係幾值得推介的一間店。
2011-05-05