2009-04-04
好想打邊爐,而又好耐未去過apm,而且今晚時間仲早,就想試吓呢間以一人一鍋稻香集團旗下嘅火鍋店 - Hipot。佢同商場其他嘅食肆一樣,多人到嘔,八點去到,要排50個位,火鍋喎,以一枱平均要兩鐘至返枱,真係等死人,最終要等超過1.5hrs至有位。個商場主攻年輕人,連啲食肆都係,佢係以抵食為主,而且一人一鍋gimmick十足,雖然之前以經有人做過,但係今次係稻香集團搞嘅,又有另一種味道。一坐低,發覺啲櫈係fix死咗,呢樣係唯一唔舒服嘅地方。汽水$10任飲,不過要自己出去汽水機攞。醬料都係任攞,又係要自己出去混醬。豉油分唔辣同辣椒豉油,另外再有椒絲可加,再加上生蒜、熟蒜、香蔥、腐乳,基本料都有,係冇XO醬(不過本人唔須要),最抵死係佢有Wasabi、咖喱汁、花生碎、七味粉,真係咩都有,任你溝。我見有啲人好似慌死冇得囉咁,當咗自己喺以前Pizza Hut堆沙律山咁堆法,真係令人為之側目。馬來沙嗲鍋 & 皮蛋莞茜湯鍋 - 佢地係用兩個好似係屋企煮公仔麵嘅細鍋,而且兩個電子爐係啤死喺張枱面,有玻璃膠圍住,唔驚有水會由啲邊漏落枱低,而且枱底唔會見到電線,唔會阻住對腳。沙嗲味香濃,皮蛋莞茜更一打開蓋
一坐低,發覺啲櫈係fix死咗,呢樣係唯一唔舒服嘅地方。
汽水$10任飲,不過要自己出去汽水機攞。
馬來沙嗲鍋 & 皮蛋莞茜湯鍋 - 佢地係用兩個好似係屋企煮公仔麵嘅細鍋,而且兩個電子爐係啤死喺張枱面,有玻璃膠圍住,唔驚有水會由啲邊漏落枱低,而且枱底唔會見到電線,唔會阻住對腳。沙嗲味香濃,皮蛋莞茜更一打開蓋真係香到幾里外都聞到呢,佢地落咗大量嘅莞茜,而且啲皮蛋都好滑.....good,最緊要係佢地中途幫你加嘅係湯,絶唔會加水拎煲湯愈食愈淡。
個爐細,雖然火力可以好猛,但加湯後往往要等上數分鐘至可以再煮嘢,幾徙時間。
生料有:
1. 肥牛 - 雖然得十塊八塊,但係呢樣係做緊今期推廣,只需要$8/碟,抵到爛,而且質素有返咁上下,肉味濃郁,同平時食過百蚊碟有得fight。
2. 秀珍菰+鮮冬菰 - 秀珍菰雖然細粒,軟熟,冬菰一般正常水平。
3. 鮮枝竹 - 質素次等,一落水一分鐘你唔理佢,就會開始散哂,冇口感,太軟了。
4. 田園一碗蔬 - 真係超抵,樣樣有啲,份量唔多,啱哂少人嘅我地,有三舊粟米、車喱茄、鮮菰、雞脾菰、白菜仔(不過有沙)、黃芽白、翠肉瓜、南瓜,仲有打邊爐好少見嘅椰菜都有,真係應有盡有。
5. 墨魚滑(一人份量) - 打得爽滑,墨魚味香。
6. 白鱔片 - size啱啱好,唔會切得太厚,肉質嫰滑、肥美,呢種白鱔用嚟打邊爐最好不過。
7. 極級牛肉粒 - 雖然表面覺得好硬,但就算煮得耐,入口仍然軟熟,但因為切得太細粒,冇口感,而且冇肉味,差過肥牛片,仲話係極級。
Comments: 佢地係冇收加一,以呢種價錢、咁嘅質素,絶對超值,就係呢個賣點,以致佢地咁旺,不過真係等得太耐。