2022-12-31
由這間居酒屋最初開業的時候,已經光顧一次,雖然性價比真係唔算高,但係味道環境都好好,所以之後有又再光顧一次,味道對比第一次時有少許失準,但都係好食!但今次第三次再光顧,卻令我有點失望🥲可能因為當天正值世界杯決賽,所以當晚我去到嘅時候,就只有我哋一枱,同埋當時已經好夜,所以都覺得正常。壽喜燒一人份(牛肉)$188天氣凍凍地,梗係想打邊爐啦。咁見佢有個一人火鍋咁就諗住試吓,因為之前黎嘅時候有壽喜燒,味道都唔錯,咁諗住叫壽喜燒味一定冇死啦,結果令我有點失望,之前黎嘅時候係一鍋已經係廚房煮完再上桌,咁依家一人份火鍋一定唔會煮好比你,但係份量跟之前一樣,價錢卻加了不少同埋湯底都淡味好多,食材也有一種在冰箱冰了很久的感覺感覺完全唔值這個價錢🫢🤔🤔除了火鍋,亦有另外點了一些串燒,但係感覺都係比較一般牛油燒甜粟米 $32有點燒過頭,完全食唔到粟米嘅甜味,淨係好乾 燒小甜薯 $32價錢雖然跟粟米一樣,但係好食好多,燒完嘅小甜薯軟軟糯糯,表面淋上少少糖漿正!牛舌 $78厚切牛舌係居酒屋必點菜式之一,不過今次略為遜色,燒太耐有啲乾燒豬頸肉 $68同平常嘅燒豬頸肉有少少唔同,佢係偏小少少,但係厚身,飲啤酒食佢
壽喜燒一人份(牛肉)$188
除了火鍋,亦有另外點了一些串燒,但係感覺都係比較一般
牛油燒甜粟米 $32
有點燒過頭,完全食唔到粟米嘅甜味,淨係好乾
燒小甜薯 $32
牛舌 $78
燒豬頸肉 $68
同平常嘅燒豬頸肉有少少唔同,佢係偏小少少,但係厚身,飲啤酒食佢就非常好,因為充滿油脂,每一啖食落去都好似食緊牛油咁,同埋厚身啖啖肉,真係啤酒必配(不過好可惜當日沒有飲酒,不然一份根本就唔夠)
月見雞肉棒 $68
雞肉棒又是另一個我去居酒屋必點嘅串燒,基本上味道係一定冇死嘅,我未食過唔好食嘅🙈🙈🙈不過佢比一般雞肉棒短啲,但係粗身少少🫢口味幾好,有雞軟骨係入面,食落口會有少少咬口,同埋食落口都有食到明顯肉汁