2005-07-18 1 浏览
先講講點解我會黎小南國食先啦~~我第一次去小南國係o係上海那間。那次旅行,小南國係唯一一間我覺得d 野係最好食的。後來知道香港也有的時候,便很想嘗試。但見食評不太好便一直沒有去。直至今天母親大人生日,加上知道尖東新開分店,便去了試試。當初仍抱著戰戰兢兢的心情....先說裝潢一看便覺得是一間十分高級的中式餐館,帶有一點現代氣息。燈光十分光猛,地方也很整潔。地方也很寬敞。服務方面不太好,也不算太差。最差是落單那位,一副好理不理的態度,講多句都懶的樣子。上菜速度十分快,十五分鐘至二十分鐘已全部菜式上齊。而進食當中,加水、清理也做得不錯,有效率。重點:食物質素我們一家四口點了兩個涼伴、三個主菜、一個麵、一個甜品、一個點心、一jar 飲品。涼伴:醉雞半隻,不錯,酒香,味度濃淡適中茄子,清清地,也不錯主菜:毛蟹炒年糕(醬油)(必食推介)呢味菜式o係上海食過,係我覺得最好食的一道菜佢用毛蟹(有點像大閘蟹)加上海年糕再加上海粗炒那種汁一齊炒,味道濃淡十分適中,年糕很煙un,毛蟹又多糕又入味。唔記得左咩四季豆(必食推介)呢味菜係有少少辣的,但不吃辣的乜能吃。唔知佢落左d咩,炒得十分香,香同辣配合得十分好
先講講點解我會黎小南國食先啦~~

先說裝潢

服務方面

重點:食物質素

涼伴:
醉雞半隻,不錯,酒香,味度濃淡適中

茄子,清清地,也不錯

主菜:
毛蟹炒年糕(醬油)(必食推介)
呢味菜式o係上海食過,係我覺得最好食的一道菜

唔記得左咩四季豆(必食推介)
呢味菜係有少少辣的,但不吃辣的乜能吃。唔知佢落左d咩,炒得十分香,香同辣配合得十分好。正!

松子桂花魚
呢道菜也做得不錯,但沒甚驚喜。可說是水準作。可試。

菜麵:
麵質就真的太淋了;反而個湯有易外驚喜,香濃而滑

招牌點心:
灌湯生煎包,果然係招牌,包底香脆,包面鬆軟,湯同餡味道恰到好處,有肉汁。必食推介

甜品
桂花拉糕,糯米團上灑上一點桂花蜜,幾特別,味道乜不錯

飲品:
雪梨雪耳水,真係好淡好清,有搾食,好少甜,好配合滬菜的濃味,飲完後成餐變得好舒服

埋單$714,有點超出預算,但也覺得值得黎食,真的係好食。另外而家去每一百蚊惠顧佢會送返五十蚊現金券下次用,每次用幾多張都得,無限食幾多先用得,一個月內有效。