2005-04-04
星期五放返復活節的一日假.下午卻有點私人事務要過九龍區辦.咁岩有Openrice搞即興麻甩lunch, 當然不容錯過.是次lunch全純正麻甩(小弟可稱為麻甩仔)出席, 咁趕既時間都有八個人, 真係唔話得.約50分到達, 地方不難找, 原來係同其他食店做埋一個foodcourt, 都幾大. 不過都幾大煙的.Foodking已替大家霸定位叫埋阿姐洗杯沖茶, 萬分感激. 及後各人也陸續到逹.菜式有:咖喱牛腩煲炸豬手蒜香虎皮椒肉青炒生菜芥末子墨魚丸咕嚕肉椒鹽鮮魷牛腩窩先來的是例湯, 非常清甜, 及後都沒有特別的口渴應該沒有太多師傅吧.跟著來的是咖喱牛腩煲, 辣味和咖喱味是有的, 大牌檔的格局, 牛腩幾腍也算入味, 我們一人一碗我食得最多都係呢碟, 汁都勞埋.蒜香虎皮椒, KC指出不是虎皮椒, 我估是辣青椒吧. 有食家指都幾辣, 所以我冇食不作評分.肉菜炒生菜, 其實都唔係咁差既, 起碼都有的菜放進肚子, 普通小炒都過得去的. 但較其他dishes失色.炸豬手不知是否如KC所言是豬腳, 很少肉, 我吃的一件都幾少皮添.芥末子墨魚丸是炸的菜式, 內有芥末子又幾得意, 可以一試.咕嚕肉看似不錯,
下午卻有點私人事務要過九龍區辦.
菜式有:
芥末子墨魚丸
咕嚕肉
椒鹽鮮魷
牛腩窩
芥末子墨魚丸是炸的菜式, 內有芥末子又幾得意, 可以一試.
咕嚕肉看似不錯, 但吃下去卻不像olivian所言咁正啦, 肉用左肉片, 同埋肉唔夠厚, 粉多左的.
椒鹽鮮魷是後加的菜, 因為是日有數名食量大的麻甩充場, 不消一會已掃清光. 味道不錯的, 鮮魷味夠, 但應改名為蒜香鮮魷, 因為冇乜椒鹽但非常多炸左的蒜蓉在鮮魷上.
牛腩窩味道好, 不知大家趕著回公司抑或肚餓, 各人未等及阿姐的爐頭已看看是否吃得, 後經KC驗證證實夠熱熟透大家都不及夾上來吃, 個窩已剩返一半.
牛腩頗腍, 之前相信已煮定哂, 牛肉味濃, 腐竹也十分好吃.
每人60元, 碟頭說真的都叫做細. Lunch來說也算ok, 如果是晚飯怕且要再補飛先得夠飽.
整體味道不錯的, 服務好, 可以一試.