2025-06-08 74 浏览
今次我哋嚟到中環的星 south beauty 食魯菜,真係好特別,因為我第一次試呢種菜式✨首先,餐廳環境好靚,裝潢時尚又有中國風,令人一踏入就覺得好放鬆🌿我哋叫咗一個尚品套餐,兩位用,菜式非常豐富🍽️第一道係「水晶垛子黃牛肉」,牛肉切得薄薄地,口感滑嫩,味道非常鮮美👍接住嚟係「熗拌濰坊鮮蘿蔔皮」,呢道菜清新爽口,蘿蔔皮拌得恰到好處,辣味唔太重,啱啱好🌶️然後就試咗「松茸清湯雞豆花」,湯底清淡,松茸香氣撲鼻,暖心又滋補❤️「魚籽醬烤鴨配煎餅」,佢有職員喺你面前切片皮鴨,烤鴨外脆內嫩,魚籽醬加上煎餅食,真係一流,味道層次多樣,令人食到停唔到口😋接下來係「成都青花椒毛血旺」,呢道菜麻辣味十足,毛血旺好入味,青花椒的香氣令整道菜都升華咗,入邊仲有肥牛同餐肉🔥再嚟就係「海捕大蝦燒膠洲白菜」,蝦肉鮮甜,搭配脆口的白菜,真係一個完美組合🦐最後,甜品方面有「慕斯大油條」同「拇指生煎包」,慕斯滑溜又唔油膩,而生煎包外酥內嫩,咬落去有汁流出,細細粒好cute,真係好正!🥟最後以「阿胶絲滑酸奶」作結,清新又有益,為呢頓美食畫上完美句號🍦總體來講,星 south beauty 的魯菜真係讓我大開眼界,無論係味道定

總體來講,星 south beauty 的魯菜真係讓我大開眼界,無論係味道定係擺盤都令人驚喜!