2019-07-07 374 浏览
聽同事講荃灣新開一間牛扒店,深水埗分店大排長龍,而家新開將冇人知所以唔洗排隊,我冇咩耐性唔洗排隊就去試試店舖好細坐位都迫,所以唔好意思影沙律,湯同飯位置怕影到其他客人每個位面前都放左胡椒粉樽同鹽樽點牛扒有3種醬,第一種黃芥辣冇特別,第二種韓式辣醬又辣又鹹,第三種寫秘製牛扒醬好杰一個芡汁咩味都食唔出,最後我都係原始地用鹽同胡椒粉調味算羅宋湯-偏淡有小小味嘅蕃茄水,低有小小牛肉湯渣,不過就唔夠熱勉強叫暖沙律-碗上有椰菜絲,小小紫椰菜絲同車厘茄仔,有2種汁俾你揀芝麻醬同柚子醋,兩樣我都鐘意飯-珍珠米都煲得唔錯,傍邊放左紫菜粉但顏色好得人驚似放左好耐牛肩肉眼-上菜時見到中間有條根仲驚會韌但冇,我第一次食好心急切到全部細細粒,食到一半已經變左9成熟,即刻放晒落碗先,好彩有小小硬但唔鞋唔似擦子膠仲有小小肉汁,衰在冇經驗原來可以熱好耐下次識食啦總結-牛扒冇用過鬆肉粉同自己買質地一樣但而且肉質都唔錯,又有沙律湯飯任食所以真抵食

每個位面前都放左胡椒粉樽同鹽樽

牛肩肉眼