2015-11-14
公司喺葵興,今日一早番去計數,路過珍味泉,食個早餐先!通常一返公司都會喺呢間食肆食個晏又或者整個下午茶,食番個越式粉麵飯,而我叫得最多嘅一定係下面嘅生牛肉河粉早餐: 生牛肉河粉+凍檸茶走甜 (HK$35)佢地雖然係up dup 巷仔鋪,但係出品一啲都唔馬虎,湯係用牛骨煲嘅,加入左一啲我估計係桂皮、八角及胡椒之類嘅香料,仲有就係佢地呢個湯好重魚露味,我問過佢地呢度事頭婆,佢地呢個越式湯底係唔加鹽,只係用一啲幾十蚊支嘅魚露調味,真係好揼本!唔似有啲叫話什麼東南亞菜館,用埋啲垃圾雞湯嚟做生牛河湯底。牛肉同埋配料都好正宗,牛肉好焾滑,事頭婆話佢呢隻貨要四十幾蚊一磅,一睇就知係肉眼,應該係澳紐貨,因為美國肉眼一般都比較肥,做生牛河太肥膩!配料一啲唔馬虎,金不煥、洋蔥、青蔥、辣椒樣樣齊,冇偷工減料!河粉係行貨,但唔差,相當軟滑!至於杯檸茶,真係合理濃茶再加三塊有2-3mm厚嘅檸檬,唔似得有啲早餐賣到懶係平嘅地方咁,茶無茶味,檸檬薄過張紙!總結: 呢度係一間好有誠意嘅食肆,食物價錢大眾化得嚟又一啲都唔差!仲要特別一提佢地事頭婆,非常親切健談,同佢傾計,絶對冇話收收埋埋,食物材料配方、佢以前做生意經歷
生牛肉河粉
湯