2012-12-05
啊媽貪方便所以話黎呢間試下晚飯,平時日頭飲茶就會成日幫襯,晚飯卻是第一次。十月一號晚嘅七點,時間尚早無咩人,不過坐落之後都多返半個場嘅客,一半都係打邊爐任食,比起日頭坐滿人飲茶,晚市真係客緣較少,可能係國慶節啲人出晒街或者食好啲所以無咩人黎掛。此行我們一家三人。片皮鴨 $ 38,2-4人只可以叫半隻,(我最愛,所以就算明白平嘢無好嘅定義,還是要試),啲粉皮用蒸籠裝住上枱,仲熱熱地,不過啲皮都幾厚,仲可以睇到整嘅時候,啲粉漿唔均勻,一達達。有碟甜醬,包嘅配料得一小碟黃瓜條,沒有那些什麼大蔥其他的。片皮鴨上枱,有6-8塊,燒到偏乾,有少少焦黑較深色,不過片得幾薄,唔會「痴」埋啲肥膏,亦唔係片至連肉嗰隻,真係齋薄皮,包黎食都仲係食到幾多油下,有少少鴨騷味。好似加 $ 20有得兩食,揀咗用茄子炆鴨,呢味過得去,可能我鐘意食茄子嘅關係,茄子好「林」,入晒啲醬料嘅味,鴨味就無咩,不過佢用嘅鴨架斬件都幾多肉下,(開頭心諗會唔會得啲骨),如果唔講夠的話,食開連鎖快餐店飯盒嘅朋友,咁嘅價錢都真係食得過,可以一試。半打蒸扇貝,有普通嗰啲蒸魚豉油,當然味道唔會差得去邊啦,啲汁撈飯都得,雖然食唔出雪味,不過
半打蒸扇貝,有普通嗰啲蒸魚豉油,當然味道唔會差得去邊啦,啲汁撈飯都得,雖然食唔出雪味,不過都可以估到係雪藏貨,因為熟晒都仲「痴」住個殼,隻隻都要用力至整得掉(平時自己去街市買新鮮嘅扇貝、帶子、鮑魚返黎蒸,都唔會「痴」到咁實嘅),粒肉嘅大細有十蚊銀同五蚊銀咁大。
Xo醬翠肉瓜炒XX蚌,小炒無鑊氣。無咩Xo醬味,翠肉瓜爽甜,唔記得係咩蚌,粉粉地紅色,偏軟身多啲,輕微少少爽脆,應該係打邊爐嗰啲平價雪藏貨,有啲似魷魚咁,不過係「林」身嘅。
啫啫排骨煲,煲仔上,不過無味香氣。有排骨、豬肝、乾蔥、洋蔥,味道怪怪地,好似有啲血腥味,可能係啲豬肝嘅味掛,排骨整到好似紅糟咁嘅色,唔多討好,唔知係心理作用定係咩,食落有點兒嘔心。
飯後送紅豆沙,好大陣陳皮味。