2017-01-18 1439 浏览
十幾年前家住佐敦,當年未有openrice,但澳牛已經好出名。當年未至於大排長龍既程度,但永遠坐無虛席。係澳牛,會撞到熟人,會撞到明星(包括發哥)。什至後來澳牛變得太出名,水準下降,寫澳牛的黃昏,都可以紅埋個作者。一路以來,侍應更替,食物價格上揚,的確,相比之下,澳牛水準係比以前差左少少,但呢度既炒蛋仍舊一直係我既最愛。今日早餐時間黎到佐敦附近,當然要再訪。平日上午十一點幾,竟然無人排隊。入內叫左個蛋牛治烘底外賣,由落單到拎走,不消五分鐘。炒蛋依舊滑溜,蛋味香。鹹牛肉雖然都係無煎香過,但配上炒蛋味道剛剛好。帶驚喜既係白麵包,本身帶甜味,麵包控如我就咁食都覺得滿足。不過可能澳牛真係太光速,烘底未夠熱未夠脆,其實只要再烘多一分鐘已經好好。

蛋牛治
蛋牛治