2008-07-23
約左長毛共進晚飯,佢提議食西餐,叫我揀地方。此長毛非彼長毛,不但識飲識食,而且出手闊綽。身邊慳家朋友實在太多(小弟雖然都孤寒,但對於食會闊綽D),咁就不如趁住依個機會食貴少少啦。是日係一個星期二,所以去到發覺人客只是寥寥可數,而且大部份係情侶。突然兩個男人走入唻食野都覺得有D核突,不過志在唻食野,唔理得咁多。即使係冇人,原來訂左枱係有「jetso」的,因為佢畀左張舒舒服服嘅四人梳化位我地兩個人坐。其他人比我地早到,但因為冇book枱,只可屈就於普通座位。周圍嘅裝修都幾靚,不過總係覺得有點兒那個。尤其係令我聯想到老富昌嘅梳化位,畀我好「港式西餐」嘅感覺。長毛同我決定要一個Set D,即係兩個人有四個appetizers、兩個湯、四個entrees同兩個甜品,全部都可以平分兩半,咁就可以自己叫自己。望一望餐牌,真係花多眼亂。前菜有廿幾款,湯有三款,而主菜同甜品都有十款左右。可能餐廳職員想為我地再添煩惱,耳邊竟然響起Fergie嘅Fergalicious,簡直大剎風景。緊接落唻係Destiny’s Child的Survivor,唔講我以為落左club。香煎鵝肝︰影落好大塊,但其實鬼咁「的骰」
香煎鵝肝︰影落好大塊,但其實鬼咁「的骰」。小弟喜歡食鵝肝,但因為食得唔多,對佢冇咩研究。不過依一塊,我一食落就知道唔係靚野。不但有一陣騷味,而且有筋,扣分。不過個面煎得好香脆,而個汁都非常好,甜甜酸酸,開胃非常。底下嘅菠蘿不但唔太配合,而且絕大部份係個「心」,食唔到架!
香草啤酒藍貝︰總共5隻。香草味味道不錯,但過於濃烈,而且汁好咸,蓋過晒啤酒同藍貝嘅味道。長毛的白酒汁則太淡,冇味,雖然更能食出藍具鮮味但係有點兒寡。藍貝非常之滑,都幾鮮甜,可惜被調教得唔好嘅汁影響晒。
黑芝麻餐包︰藍貝嘅汁太咸,不過用唻點餐包就啱晒喇。餐包唔熱,不過算OK鬆,黑芝麻都幾香。蒜蓉牛油只係得蒜蓉香味,牛油香完全欠俸,但身為蒜精的我仍然繼續用唻搽。
南瓜湯︰太甜了,甜得唻有少少假,令我質疑佢係咪上早左個甜品。好嘅南瓜湯應該咸味同甜味有一個好好嘅平衡,但佢就做唔到。同埋佢唔夠creamy,亦都係因為咁而較稀。
墨魚汁意大利飯︰最滿意的一個dish。意大利飯夠煙韌,但比起傳統risotto軟,係遷就左香港人(包括我)嘅口味。汁啱啱包住晒D飯,加埋D魷魚熱辣辣咁食相當唔錯。飯入面有微微嘅蒜香,但佢喺飯上面再放多一大pat蒜蓉,如果撈埋落個飯度味道就會太濃而變左好似中式飯,真係有D「多舊魚」嘅感覺。順帶一提,食緊個飯時突然聽到Whitney Houston淒厲地大叫”and I will always love youuuuuuu~”,差點兒飯都噴埋出唻…
肉眼扒︰因為係同個risotto一齊上,開始食佢嗰時已經凍晒。既然依間餐廳係興好多唔同dishes,就應該喺上菜時間方面下點心思,以免野食凍晒。Anyways,肉眼扒一睇就知唔係靚野,因為見到好多條筋喺中間。肉質果然麻麻地,而且可能因為凍左,食唔到嗰陣燒烤味道。汁亦只係大家樂的燒汁。反而舊新薯同茄子都幾好食。
朱古力軟心蛋糕︰一個「唔流」但「三流」嘅心太軟。整開左後,朱古力係唔係太流出唻,而且食落得個甜字,完全冇朱古力嘅香味,係用左三流嘅朱古力整的。非常失望。
朱古力雪糕批︰有一層朱古力雪糕、一層士多啤莉雪糕而個底好似係oreo。雪糕唔夠香,而且混埋一齊好似唔特別夾。個底就太硬。
凍檸茶︰依度咩都細細份,估唔到餐飲都細過人…不過味道ok。一開始我仲問點解冇匙羹,長毛就話依度檸檬唔係”dook”係要自己擠,好瘀添。
總括唻講,甜品好唔得,但咸食還可以,不過二百幾蚊好似可以食得更好,好彩「可以試好多野」依樣野搭救番少少。一路食發覺好少人,最多都只係五成滿,佢仲要餐廳有一忽冇開到。服務係唔錯的,時不時都有服務生過唻同我地加水。可能因為比較少人掛。
食食下,長毛話︰「其實依度都幾嘈喎。」其實一點也不出奇,音樂又亂揀又大聲,個個都要講野超大聲先聽到,實嘈啦。播英文歌不代表有格調,反而播一些中文嘅抒情歌可能效果會更好。無論係裝修、音樂定係食物,依度都刻意裝扮成一間正宗西餐廳,只可惜有太多「蛛絲馬跡」告訴大家他只是一間較高級的「港式西餐廳」,有D「著起龍袍唔似太子」的感覺。所以,依間亦絕唔係一個拍拖嘅好地點。
十點了,埋單走人。臨走時,開始播Linkin Park的音樂。同長毛對望苦笑一下。唔知道會唔會再有機會唻依度呢?