2018-04-19 1579 浏览
乍暖還寒既時節,最想食返碗熱氣騰騰既牛肉麵。 輾轉得知灣仔最近有牛肉麵新店,雖然總店毁譽參半,都想趁新開張黎一試。見網上未有引起熱議,估唔到1點黎到都大排長龍,等左大約20分鐘先入座。 事前店員會先問定用餐人數同派點餐紙,所以感覺上都算快。雖然表列式既點餐紙有種菜式五花百門既錯覺,但麵款既變化唔多,粗略可以配料多寡同湯底分類。 三星牛肉麵同灣仔限定既埔里花雕牛肉麵 (今日推介) 都配牛腱、牛筋同牛肚,傳統牛肉麵就只有牛腱;除左花雕牛肉麵外,其他麵款可選紅燒、蕃茄同麻辣湯底。 同日本拉麵一樣,客人可以揀粗麵、幼麵或冬粉,仲有辣度同配料 (蔥、酸菜)。三星紅燒牛肉麵 ($75)成隻手板咁大既牛筋炆得軟腍入味,啖啖飽滿既骨膠原滑不溜口。 好欣賞用料毫不手軟,牛腱、牛肚同樣大塊厚肉,嫩滑得黎有彈性。 湯底濃郁香醇、餘味帶甜,傳說中既藥材味就食唔出喇,但配埋煙韌既手打粗麵一流,再熱少少就更好。自助任加既酸菜係典型台式自家製既溫和味道,幼嫩爽脆,我橫掃左所有菜梗,在此表示歉意。 落單時圈左要酸菜但搵哂成碗都唔見,雖然分唔到係咪原意,但的確酸菜有時會破壞左湯底味道,另上做法抵讚。傳統紅燒牛肉麵 ($

三星紅燒牛肉麵

三星紅燒牛肉麵 ($75)
三星紅燒牛肉麵

傳統紅燒牛肉麵 ($68)
只有三塊牛腱,對比起有牛筋同幾塊牛腱、牛肚既三星牛肉麵,性價比較低。
傳統紅燒牛肉麵

甜不辣 ($22)
第一次食甜不辣,原來係椒鹽炸魚餅。 新鮮炸起、香脆彈牙,質感介乎魚蛋同年糕之間,面頭仲有炒蒜粒,好惹味。
甜不辣

幾喜歡餐具同餐桌既雲石花紋,少有地連牙簽筒都設計成盛放既花瓣狀,大量簡約活潑既裝飾,令人未食都已經心情愉快。

店鋪麻雀雖小、五臟俱全,容納到廿個座位既小小空間內,已經包含左兩排bar台座位、開放式廚房同三張可以隨意移動既餐台,感覺靈活自由。

面對雪白既牆壁、鳥籠藝術擺設同光潔既餐桌,係自然光下同朋友閒傾,頓時神清氣爽,期待起將至既假期。 離港前既最後一餐,心滿意足!
甜不辣