楠天Kitchen Nam Sky Kitchen 📍沙田白石角香港科學園1期科技大道西1號核心大樓2座地下S002號舖朋友住白石角,屋企附近嘅餐廳寥寥可數,所以如果唔想煮飯食,一係喺沙田同大學呢啲地鐵站買嘢食,一喺就行去比較多食肆嘅科學園食。我哋一早約好星期五去科學園食飯,點知朋友唔舒服唔方便堂食,但喺屋企食又驚有菌,於是我哋就隨便搵咗間餐廳買外賣返去會所食。我哋去到呢間叫楠天kitchen嘅餐廳時大概係7點,除咗一般嘅小菜同燒味餐牌外,原來每晚餐廳都會有約十款晚市推介套餐,仲有唔同嘅湯品同甜品可供加配,價錢喺科學園嚟講都幾經濟,難怪未到晚市peak hour啲套餐都陸續售罄!睇返網上評價先知原來有好多喺科學園嘅打工仔都會喺度買外賣,原因係呢度嘅價錢比較平選擇多,下次入嚟呢頭唔知食咩時,又多一個選擇啦! 💰$65茄子排骨 🍆🐖晚市推介餐牌上有飯、有麵、有小菜,其中一款係自選蔬菜配排骨,可以揀茄子/豆腐/涼瓜,我就梗係揀我最鍾意食嘅茄子啦。呢個餐係有包飯嘅,外賣佢會將餸同飯分開放,咁樣啲餸汁就唔會完全淋晒落啲飯上面,唔會怕食得太多汁太肥膩。我揀嘅呢個茄子排骨個汁好似一般餐廳食到果醋豬軟
楠天Kitchen Nam Sky Kitchen

💰$65
茄子排骨 🍆🐖
晚市推介餐牌上有飯、有麵、有小菜,其中一款係自選蔬菜配排骨,可以揀茄子/豆腐/涼瓜,我就梗係揀我最鍾意食嘅茄子啦。呢個餐係有包飯嘅,外賣佢會將餸同飯分開放,咁樣啲餸汁就唔會完全淋晒落啲飯上面,唔會怕食得太多汁太肥膩。我揀嘅呢個茄子排骨個汁好似一般餐廳食到果醋豬軟骨嘅味,但佢又有少少豆豉味,都幾送飯。至於啲排骨就好淋身,粒粒都好易骨肉分離,茄子走油後份外惹味,醬汁唔會過油,整體味道比一般canteen飯好食。

💰$65
西蘭花牛肉 🥦🐄
朋友叫咗西蘭花牛肉,同樣都係有跟飯,個小菜都係分開裝住。西蘭花炒完之後顏色仍然翠綠,而且帶有香濃蒜味,爽口好味!牛肉嘅調味都唔錯,最重要係份量多兼無筋,好抵食!如果唔係用外賣盒裝住,用啲靚啲嘅餐具裝飾擺盤,相信可以媲美到酒樓或中菜嘅小菜。

💰$58
姫松茸瑤柱嫩雞湯 🍲
以上介紹嘅晚市套餐,全部都可以用$5嘅價錢加配例湯,今晚嘅例湯係蓮藕綠豆陳腎湯,其實都幾吸引。但因為朋友病咗成個星期都無啖湯水飲下,所以我哋決定叫個份量大啲嘅姫松茸瑤柱嫩雞湯。雖然係外賣,但呢個湯認真足料,除咗有姫松茸,佢仲有落猴頭菇去煲,啲菇菌都煲到入晒味,索晒湯!瑤柱亦都俾得唔手軟,令湯底提鮮,再加埋適量嘅瘦肉同接近半隻雞,完全無味精味!佢嘅雞肉同雞腳好嫩滑,輕輕一咬就食到濃香嘅雞肉,係全餐嘅highlight之一,雖然有少少貴,但咁足料咩都抵返!

外卖自取