2017-10-13 330 浏览
今日一班朋友仔一齊去左御三家食秋刀魚刺身。佢地既秋刀魚刺身用薑茸及蔥花倏汁,魚肉肥美甘香,彰顯極上鮮味,完全呈現秋刀魚的真味。除了秋刀魚外,點左一盤刺身組合,有海膽、血小鯛、吞拿魚、三文魚、非常新鮮。而本人就特別喜愛池魚刺身,肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜,最適合薄切及以葱伴作刺身食用。除了刺身外,亦點左不同的燒物及小食。「鹽燒牛舌」口感軟脆,淋點檸檬汁提味,感覺更爽口。「炸蝦天婦羅」-天婦羅最重要是炸漿夠薄夠脆,要薄至見到材料的顏色及紋理,食落酥脆才稱得上正,而御三家的天婦羅便能做到這點! 「黑松露炒飯」-用上黑松露醬來炒,每粒飯都滲有黑松露菌的香味,加上飯質軟腍,色香味俱全。不過價錢就比較貴左點,每人埋單要成350,以新浦崗區算不便宜。
2017-10-01