我係深水埗街坊,住咗1年幾,成為咗我嘅飯堂。我認為佳芳廚房係全深水埗區最underrated 嘅平民餐廳,有禾桿冚珍珠嘅感覺,表面上同普通一間餐廳一樣,但食落就知好唔同,食材係新鮮嘅,唔用味精,係食得出嘅,因為食完唔會口苦鼻苦想飲水,的確係健康同平價之選。餐廳招牌菜式係皇帝粥(皮蛋瘦肉粥足料版本)+每日不同款嘅足料燉湯,但我個人更加喜歡食點心,食得出唔係預製,例如鳳爪亦有新鮮南瓜托底,balance 到啲汁嘅鹹味,仲有老闆家鄉菜式茂名撈粉,平時少見,用生蒜+熟蒜+橄欖油+豉油嘅配搭令我有一排食到上癮。門口同普通餐廳完全冇分別,令你以為佢只係yet another 嘅茶餐廳之類,價錢都會令你誤會食物水準,例如一客飯+湯+菜賣$68,如果呢個質素放喺銅鑼灣/旺角,我覺得比到$98都唔過份,係深水埗價格,做到非常好的性價比,最重要係食得健康。呢度係熟客為主,基本上我隔幾日就會來食,老闆娘亦儲緊熟客,雖然作為街坊都唔想自己個食堂出名,但老闆娘係今時今日呢個飲食業狀況仍然肯有心做飲食,我覺得係值得支持嘅。

醬皇鳳爪
鮑汁腐皮卷