2023-12-31
❀ 兆鳥 #尖沙咀 ❀❗️神秘門面內藏高質抵食燒鳥居酒屋❗️——————————————————喺尖沙咀經過呢間餐廳幾次,門面充滿神秘感,完全睇唔到餐廳內裏嘅環境,感覺高級,原來係一間價錢非常合理嘅燒鳥居酒屋🏮使用日本鹿兒島縣薩摩赤雞,供應各個雞部位,甚至有較罕見嘅提燈、雞冠等,而且燒製得非常出色,相當值得一試💕最近仲推出咗Sake Free Flow,包括六款時令清酒,配埋出色嘅串燒就Perfect🫶🏻非常欣賞店員用心介紹餐廳菜式,雖然只係小店,但係服務好好🥰.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ CHOU CHOU FONDUE $369 (4.1/5)當日非常好彩,可以試到佢哋新推出嘅芝士火鍋🧀有別於一般芝士火鍋,為咗增添味道層次,以及減輕膩感,特別添加咗日本高湯、清酒、柚子胡椒,多咗一份酒香及酸味,非常出色😆可以點自家製海苔意大利麵包、日本豚肉腸、豚肉蕃茄串。尤其喜歡點麵包,可以吸晒啲芝士,非常軟熟😚如果有多啲麵包就更加好!不過未點曬嘅芝士可以繼續喺鍋度慢慢燒焦,就咁食都好好味。.☞ 龍田炸雞 $68 (4.2/5)☞ 柚子味噌漬豆腐 $68 (4.2/5)兩款小食都非常出色✨炸雞新鮮熱辣辣,外皮好香
❗️神秘門面內藏高質抵食燒鳥居酒屋❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
當日非常好彩,可以試到佢哋新推出嘅芝士火鍋🧀
可以點自家製海苔意大利麵包、日本豚肉腸、豚肉蕃茄串。
不過未點曬嘅芝士可以繼續喺鍋度慢慢燒焦,就咁食都好好味。
☞ 龍田炸雞 $68 (4.2/5)
☞ 柚子味噌漬豆腐 $68 (4.2/5)
兩款小食都非常出色✨
炸雞新鮮熱辣辣,外皮好香脆,肉質滑溜又juicy。
另外個日本豆腐非常特別,先壓晒所有豆腐水再用柚子胡椒、味噌醃製,製造出忌廉芝士嘅口感,好好味嘅佐酒小食
☞ 手羽 $38 (4/5)
☞ 雞尾 $38 (4.3/5)
☞ 雞冠 $48 (4/5)
☞ 日本大蔥雞皮卷 $48.0 (4.1/5)
☞ 牛肋骨 $58 (4/5)
☞ 厚切糖心蕃薯 $48 (3.8/5)
串燒方面全部都燒得恰到好處,好香口,點埋用生雞蛋、七味粉、辣肉麵豉製作嘅醬汁就更惹味🥰
特別推薦雞尾,雖然細細粒但外皮極香脆,而且肉質滑到不得了,係我食過咁多間當中最好味🤤
另外初嘗試雞冠,有啲似豬耳,咁都幾特別。
☞ 桂花柚子雪葩 $48 (4/5)
☞ 開心果雪糕 $48 (3.9/5)
最後有兩杯大大球嘅雪糕及雪葩🍦全部都係自家製。
桂花柚子帶有柚子嘅甘香,酸酸甜甜較清爽,適合解膩。
開心果雪糕就濃郁啲,仲有少少朱古力脆。
☞ Free Flow Sake $368
隨手當然唔少得配清酒🍶
120分鐘可以任飲6款日本清酒,都幾抵!
♥ 七福神 純米大吟釀 | 岩手縣
✨服務態度: 4.1/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
最近食過唔少新開嘅燒鳥居酒屋,大部份都不過不失,但呢間真係有驚喜!串燒燒製得好好,非常香口,而且仲有好好味嘅芝士火鍋!鍾意飲酒嘅當然唔可以錯過佢哋嘅120 minutes freeflow sake❣️