2014-08-30 7928 浏览
朋友說要請食飯為我慶生,當然要食點豐富的.屈指一算,Lawry's搬左之後都未曾幫襯,就拍板回味一下.搬左去和記大廈,都算方便,雖然係LUNCH TIME,但係已經坐滿,好在早預約.午餐由$268至約$400不等,但係我絕對相信黎光顧既大部份人都係食特級燒牛肉,薯蓉,英式薄餅$308.所有套餐包沙律或湯,甜品和飲品.但係呢度既名物除左燒牛肉,就係冰旋翡翠沙律,所以都係建議簡沙律餐包不給予評價,因為我無食,亦不感興趣冰旋翡翠沙律貴為名物,就係霸氣的意思.專人即場製作,在冰上把盤轉轉轉,將沙律撈撈撈所以所有菜都凍冰冰,清爽無比.除左一般見到既菜外,仲有紅菜頭絲,增加了甜味.由於係咁轉轉轉既關係,所以所有菜都沾均了類似千島醬既沙律汁,雖然可能係GIMMICK野,但係最緊要用心,總好過放堆醬叫我自己撈.另外佢地提供既餐具都係凍冰冰,令到食客保持涼快.燒牛肉係餐車即時切比你睇,同時間會問你要咩CUT,原先價錢係HONG KONG CUT,加$80蚊有我呢個SIZE既CALIFORINA CUT,份量更大.生熟度當然係RARE係最佳.碟上亦放了GRAVY和薯蓉,亦有英式薄餅,包你食飽飽燒牛肉果然係
餐包不給予評價,因為我無食,亦不感興趣
燒牛肉(加州切)
燒牛肉果然係名不虛傳,TENDER AND JUICY已經係必然.牛肉味非常濃郁,嫩滑得來唔會無哂口感,而且肉汁真的好豐富,基本上輕輕沾沾GRAVY已經夠調味,要食既就係那種牛味.這質素既燒牛肉真係坊間少見,係香港來講真可以用係神奇,頂級,超卓來形容.

薯蓉夠CREAMY同好順滑,而英式薄餅蛋味豐富,外皮略為鬆化,把GRAVY和燒牛滲出既肉汁索光,味道豐富
餐飲凍檸茶紅茶味濃,夠凍檸汁夠鮮酸就行
甜品類似BROWNIE,沐上朱古力醬,再有一球雪糕伴食,感覺好美式的風味,但又唔會太甜,而且朱古力味幾RICH.平衡番啖啖肉的膩感.

如此豐富,真係多謝友人出錢又出力!生日就係有這麼的享受.埋單我估每人約$450左右,以金鐘區既角度,絕對不貴喔
2014-08-08
庆祝纪念
生日
燒牛肉(加州切)