2010-02-08
琴晚為慶祝k妹搵到份新工,所以一早約定今晚係世貿中心間桐燒食日本料理。k妹剛從台灣番黎,買左我最愛的青瓜面膜。香港冇得賣,連 ^女人我最大^都有推介,不過香港暫時冇得賣,旺角個d水貨舖又經常斷貨,真係唔該晒k妹!雖然k妹話係台灣食左好多煎炸野,但我就好想食日本料理。因為前排同事C同我講話呢間餐廳以無煙燒烤作主打,食完件衫唔會有燒肉味,所以就好想同k妹試一試。 今晚雖然同好姊妹食飯,但我都打扮得靚靚出席,絕對唔會求其架!餐廳裝潢簡約大方,以黑色為主及有一個小bar枱。身為食肉獸既我,當然要點多d肉la!menu裡面有好多肉類選擇,什麼鹿兒牛肉,特級和牛,但我地未試過所以同k妹決定要一碟燒肉雜錦,一碗牛肉烏冬同一碟加洲卷。 燒肉雜錦 (雞肉, 牛肉, 牛肋骨肉, 豬肉及牛舌) 牛肉最好味,肉質新鮮,入口鮮甜 雞肉燒得好香,如果大塊d就好 豬肉最肥膩 (出了不少油)牛肉烏冬-好大碗,非常低食,而湯底都好好味,我同k妹差唔多成碗湯飲晒,烏冬亦好滑!! 加洲卷-不過不失,勝在夠飽。我地食左大約個半鐘,慢慢燒,慢慢食。最後,我地埋單$
雖然k妹話係台灣食左好多煎炸野,但我就好想食日本料理。
餐廳裝潢簡約大方,以黑色為主及有一個小bar枱。
身為食肉獸既我,當然要點多d肉la!
燒肉雜錦 (雞肉, 牛肉, 牛肋骨肉, 豬肉及牛舌)
牛肉最好味,肉質新鮮,入口鮮甜
雞肉燒得好香,如果大塊d就好
豬肉最肥膩 (出了不少油)
加洲卷-不過不失,勝在夠飽。
我地食左大約個半鐘,慢慢燒,慢慢食。
最後,我地埋單$472。價錢雖然略貴,但一般這種日本料理餐廳價錢都唔會平,酒店收費更加驚人,而且食完全身都聞唔到任何燒烤味道,同事c真係冇介紹錯!
睇黎下次男友生日,呢間餐廳係一個唔錯選擇,貪其位置方便而且唔會整到我件靚衫有味,啱晒我地呢d又貪靚又胃食既人!