2023-07-17 1144 浏览
今日睇完YouTube介绍,原本想去保安道街市食个街坊茶楼,点知上到去佢哋话休业到九月,无缘食到都无计。想起N年前去过既中央饭店,于是凭记忆加Google map去揾返嚟拜访下。走咗差唔多一个钟,当做运动,终于嚟到太子同深水埗之间既中央饭店。一个老旧既霓虹灯招牌已经好抢眼,入去见到每张枱都铺咗枣红色枱布,怀旧感又多一层。随便坐低咗,台布有啲污迹,可能无换到,我谂四十以上又去过旧式茶楼既人嚟讲,应该唔会意外,虽然而家感觉有啲污糟,但呢种做法系以前嚟讲好常见,通常都走几转人客先一半一半咁换。讲咗咁多废话,讲下食物。老实讲,食物质素中等。点咗虾饺,皮有点厚同硬,虾塞得满满的,但有种苏打粉味。另外点咗铁皮车煎虾米肠。真系童年回忆返嗮嚟,停在你身边煎,油烟连肠粉既焦香味阵阵飘来,香脆既肠粉连分开上既混酱,真系人间美食,虽然部分比姨姨煎㶶咗少少,但味道风味仍然唔错。最后讲下碟令人惊喜既鲜虾肠。之前虾饺既问题似乎无系虾肠上面重复,反而虾肠既虾肉爽滑弹牙,肠粉皮幼滑,简直系90分以上之作。埋单88,好合理又贴地既价钱,比完钱收银姐姐仲会讲句多谢,而家就算大酒楼收你几千都唔识得讲既说话。食完之后觉得质素
讲咗咁多废话,讲下食物。老实讲,食物质素中等。
点咗虾饺,皮有点厚同硬,虾塞得满满的,但有种苏打粉味。
食完之后觉得质素都可以,只系得一支公试唔多,下次带埋老婆嚟一齐食,可以食多几样。
好似鱼肚烧卖,同比块脸仲大既大包,好想试试。
旧式茶楼买少见少,人情味满满既荃湾海莲之外,中央都系硕果仅存既经典,唔知几时会失去,希望仲系度既时候可以食多几次。
虾饺
香煎虾米肠