1K
2021-04-29 533 浏览
北角薈自從重新裝修之後,引入咗唔少餐廳,所以今日接埋A姐放工之後,我哋又嚟到北角薈搵嘢食。今日好肚餓嘅我,加一個唔係太肚餓嘅A姐,食石板燒就最啱啦,因為可以根據個人嘅肚餓程度揀選牛肉嘅份量,加上Olive Cafe係半自助形式,沙律、白飯同湯都係任食,質素尚算唔錯。自助吧沙律、餐湯、珍珠米飯都係自取,食幾多攞幾多。餐湯係羅宋湯,材料豐富,酸酸辣辣,夠晒開胃。不過,就略嫌沙律嘅賣相麻麻,好似好乾身。美國牛板腱 200g廚師先煎到牛扒大概三成熟,再放上熱石板,上枱嘅時候先切開牛扒,再靠石板嘅熱力燒到你喜歡嘅熟度!牛板腱嘅份量唔少,略帶少少脂肪,所以食嘅時候肉質軟腍,非常juicy。美國封門柳 150gA姐就叫咗封門柳,望上去嘅份量都唔少,肉質相對牛板腱較為厚實,但牛肉味非常濃郁,完全無筋,好好味。凍檸茶、獅王舞影最後,可以用優惠價叫埋飲品,除咗凍檸茶之外,另一杯特飲就係用橙汁、菠蘿汁同雪碧調配而成嘅獅王舞影,味道有啲似雜果賓治,好fresh呀!

自助吧

美國牛板腱 200g