2016-10-21 3529 浏览
成日見臉書有好多朋友分享好可愛既包包照片,又話好好食等等 ,我忍唔住要問下邊間!原來喺銅鑼灣二期開左間潮野叫「盈福28」!我身為銅記人竟然唔知!今晚一放工就帶兩老去潮拜一下!銅鑼灣C出口過馬路已經到銅鑼灣二期,望望水牌原來喺5樓~上到去好寬敞,枱與枱之間有距離令人有私人空間,店內更有獨立空間供大夥兒用餐;木系設計更令人感到自在放鬆;牆上油畫帶點後現代同幽默,實屬新派中餐,老少咸宜~見到廚房有兩邊,一邊係餐廳盡頭處、有透明玻璃既位置,可望到廚房入面情況,廚師數目都唔少,可見佢地分工精細,菜式唔會粗枝大葉。另一邊係近入口既開放式蒸包位置,呢度造出好多可愛既包包架!**注意**餸式算多,但因為餐廳上菜好快,所以唔需要一下子點晒所謂食物,因為無謂食物放涼左先食丫~點菜時店員都會建議上菜次序,記住唔好心急哦~~(放鬆d啦香港人~)店員推介佢地既乳鴿~於是我地3人叫左兩隻《玉桂香鴿 $38/隻》~如圖--肉質鮮嫩帶水份~全因一隻乳鴿只開兩邊,因為製作時要鎖住肉汁~而且唔需要椒鹽或任何醬汁,淨食已經好夠味~到上枱時店員會提供透明膠手膠,唔會食到雙手油笠笠~亦會有個鐵筒放喺枱面比客人掉骨~好多細心位呢
銅鑼灣C出口過馬路已經到銅鑼灣二期,望望水牌原來喺5樓~

另一邊係近入口既開放式蒸包位置,呢度造出好多可愛既包包架!

**注意**

到上枱時店員會提供透明膠手膠,唔會食到雙手油笠笠~亦會有個鐵筒放喺枱面比客人掉骨~好多細心位呢! !所以可以食得好乾淨斯文~~~
呢店都有《松子爐魚 $198》食!好大條香口!賣相已經好靚,連伴碟既菜頭都切成花狀~魚身掃左麵炒炸過 ,上枱時店員會為客人切開d肉方便夾嚟食~~外層炸皮唔厚,裡面既魚肉仍有水份唔會乾,鮮甜味仍在~配上淋喺魚身既酸甜醬汁,真無好醒胃!拌飯食一流~
《奶黃蜜語 $39/3pc》
印上潮語既流心奶皇包實在令人會心微笑~除左「叻叻豬」仲有「講呢d」架~賣相可愛之餘仲有香滑流水奶皇餡~記得襯熱食!我就因為食唔一切而要麻煩店員幫我keep起再翻熱 #好貼心
呢個名好英--《猛虎咬一口(豬/雞/魚)$39/件》!我點左一隻配豬腩肉~外賣同樣可愛,裡面夾住肥瘦均勻既豬腩肉及酸瓜同菜,吊味開胃又減低油膩感,加上有花生碎增加口感;加上少許茄醬實在惹味~
最後點左個《桂花陳皮梨 $59》潤一潤~不個雪梨配桂花糖同陳皮一齊煲,店員又再次細心幫我地切開雪梨方便食~~ 桂花煲皮梨就食得多,用埋陳皮就第一次食!陳皮令桂花同雪梨既味道更出,並令整體帶有陳皮既酸香,中和返桂花糖既甜,令味道既特別又討好~

不得不提呢度有茶提應,仲係玄米茶 嚟($10 /位),我好鍾意飲玄米茶,好快飲完一杯,店員仲成日幫我添茶!

餐廳經理話佢地嚟緊會做VIP card比客人,而家就暫時拎住佢張卡片當 9折卡先 XD

見到佢地一張枱都可以坐到好多人,下次叫成班同事放工嚟食先,一定鍾意~
2016-10-20