2017-07-27
平日食開既日本料理都係啲大型連鎖餐廳,今次經朋友介紹,得知有間係尖沙咀既日本料理係由身兼老闆既日本料理師傅發板,俾你好似置身日本一樣,食到最地道既日式料理。去到餐廳附近,由於店面無大大個招牌,要搵咗一陣先搵到依間走低調路線既餐廳。除左灰色既店面十分簡潔外,入到裡面燈光柔和,簡單既裝修令人好舒服,木紋好warm好放鬆。一入門口左面有一間房仔,應該係用黎飲青酒既,不過嗰日就無人用。餐廳面積唔大,得兩張枱六個位,其餘就係係師傅面前既bar枱,可以一路望住師傅點樣製作食物。枱上放咗摺紙裝飾上面有客人既名字,感覺十分窩心。其實細心留意就會發現摺紙無處不在。今次第一次黎所以揀咗中價位$880既餐。師傅開始認真製作。老闆好似對清酒都好有心得,店裡面就有依個日本清酒地圖。鍾意清酒既大應該會覺得好有趣。先黎既係前菜,店員由左上方逐一介紹,第一個係鹽辛魷魚,生枝豆,生栗米,黑松露蛋捲,酒盗加芝士,鴨胸加松前漬。食既次序無所謂,咁我第一時間就食咗個黑松露蛋捲先,一入口就有強烈既黑松露香味,跟著蛋既甜味隨之而來,依個真係一試難忘。生栗米之前睇電視就見過人話好食,今次就有機會試喇,食落去會比較爽脆同

師傅開始認真製作。

生栗米之前睇電視就見過人話好食,今次就有機會試喇,食落去會比較爽脆同清甜,甜味可能比熟既更加多,所以有人會鍾意生食,我都係比較鍾意熟既。枝豆就同平時食既差唔多。淨低個3樣就比較特別,鹽辛魷魚應該係漬過既生魷魚,魷魚就好煙韌,都幾好味;酒盗加芝士味道就飛常特別,酒盗我都係第一次認識,佢係由海參腸淹漬而成,味道濃烈,帶點腥味,加上芝士強烈既味道,真係對味雷一次大衝擊,喜愛濃烈味道既人可能會愛上;最後係鴨胸加松前漬,松前漬係由漬過既希靈魚籽,甘筍同海帶混合而成,相比起之前既酒盗芝士,依樣就平易近人得多。

。紫蘇花同蘇蘇苗都係加落豉油道調咪既,紫蘇花就有花香味,紫蘇苗就會有少少辣味,依個食法都幾得意。

劍魚刺身同池魚刺身都好有水準,夠生鮮,尤其劍魚夠肥美可口。加上點咗有紫蘇葉既豉油,鮮味更加特出。