餐厅: 鮨文
资讯:

2016-03-18 1058 浏览
今次係我第二次去鮨文到食啦!鮨文係一間選用高級罕有食材既日本餐廳 味道近乎一流🙈上次已經提及過 呢到環境十分寧靜 舒服空間雖然少 但有適當既私人空間雖然同上次一樣都係點左「正」但尢於每次都係師父即時及板 所以今次既食物同上次唔一樣首先係令我最念念不忘既-「松露蒸蛋」呢個蒸蛋真係好香 黑松露份量都幾多隔離張枱都聞到勁香濃既黑松露味 蒸蛋亦恰到好處 口感好滑!饅魚麵紫蘇花呢個鰻魚麵超開胃! 味道好酸 裡面加上冷麵汁同果酸汁 但呢種酸易接受 亦令人胃口大開口感亦都好特別 煙煙韌韌刺身最正既莫過於係甜蝦 肉感結實 十分飽滿 味道新鮮!另外凡立貝亦非常厚身 味道卻十分鮮甜壽司大愛既當然係海膽壽司 海膽份量特多 好新鮮 入口深深的被它溶化 😳其次 三文魚籽亦相當出色 每一粒魚籽都晶瑩剔透 珍珠般大小 鮮味突出 有別於一般既三文魚籽😚手卷食到呢到 已經有6成飽然後再上一個吞拿魚碎手卷味道唔錯 份量同比例都適中魚湯臨近尾聲 仲有一碗暖魚湯魚味特濃 暖入心甜品甜品係日本網紋哈蜜瓜睇似普通 其實連甜品都絕不簡單Serve前 staff會噴上少許whiskey令客人可以聞一陣陣既酒香味 係一種嗅覺既享受但食
今次係我第二次去鮨文到食啦!
鮨文係一間選用高級罕有食材既日本餐廳 味道近乎一流🙈
上次已經提及過 呢到環境十分寧靜 舒服
空間雖然少 但有適當既私人空間
雖然同上次一樣都係點左「正」
但尢於每次都係師父即時及板 所以今次既食物同上次唔一樣

首先係令我最念念不忘既-「松露蒸蛋
呢個蒸蛋真係好香 黑松露份量都幾多
隔離張枱都聞到勁香濃既黑松露味
蒸蛋亦恰到好處 口感好滑!

饅魚麵紫蘇花
呢個鰻魚麵超開胃!
味道好酸 裡面加上冷麵汁同果酸汁
但呢種酸易接受 亦令人胃口大開
口感亦都好特別 煙煙韌韌

刺身
最正既莫過於係甜蝦 肉感結實 十分飽滿 味道新鮮!
另外凡立貝亦非常厚身 味道卻十分鮮甜

甜品係日本網紋哈蜜瓜
睇似普通 其實連甜品都絕不簡單
Serve前 staff會噴上少許whiskey
令客人可以聞一陣陣既酒香味 係一種嗅覺既享受
但食哈蜜瓜既時候 已經被果甜蓋過!

2016-03-14