2025-02-08
知道姪女鍾意食台灣麵,今晚專登帶佢來日月堂,位於觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室。一入到去已經感覺到陣餐廳充滿台灣特色嘅傳統佈置,而且2022年仲榮獲最優秀東南亞菜餐廳,同埋觀塘區開飯熱店👍👍知道姪女鍾意食牛肉,所以第一時間同佢點咗牛三寶麵:有牛展肉,牛筋同牛肋條,而麵條係台灣傳統嘅闊條麵。真心講佢嘅牛肉真係好正,好有牛肉味,而且啲牛展一啲都唔韌煮得好淋,入口一咬就會融化嘅感覺,同埋好香嘅秘製五香牛肉汁,真係唔食唔得😋😋👍我就叫咗傳統豬手便當,係豬手肉燥飯!佢嘅豬皮係好滑㗎,而且豬毛處理得好好,豬手係有皮又有肉,食完覺得充滿骨膠原。而肉鬆軟又多汁最啱撈飯食🍖👍👍而小食就叫咗雞翼,一碟有四隻,鹵水汁好香好好味😋😋👍食完當然唔少得飯後甜品啦!所以我哋叫咗仙草芋圓,我哋都好怕甜,而佢嘅黑糖甜度啱啱好,一啲都唔漏又唔會笠口,而芋圓就煙煙韌韌好好味,好有咬口,而仙草就好爽口,兩樣加埋取得平衡 👍👍姪女叫咗蜂蜜紅茶,味道清甜飲落好舒服🍹而我就叫咗熱黑糖珍珠鮮奶,佢嘅黑糖珍珠好柔軟一啲都唔硬,而且煙煙靭靭,鮮奶又唔會好甜👍👍好難得喺香港可以食到地道正宗台灣菜👍
我就叫咗傳統豬手便當,係豬手肉燥飯!
而小食就叫咗雞翼,一碟有四隻,鹵水汁好香好好味😋😋👍
食完當然唔少得飯後甜品啦!
姪女叫咗蜂蜜紅茶,味道清甜飲落好舒服🍹
好難得喺香港可以食到地道正宗台灣菜👍
牛三寶麵