2020-03-14
在觀塘鴻圖中心地下food court呢間主打燉湯、手撕雞飯同煲仔飯嘅「二少廚房」真係值得推介一下! 今日喺附近辦點事,我餓到兩點才有時間食午餐,快快去到鴻圖中心地下的這個food court,見佢裝修尚算新淨整潔,在這裏食嘢都算舒服,於是決定喺呢度食我嘅午餐!參考過幾間食店後,見這間食店主打手撕雞飯同燉湯!呢個組合非常吸引,原本只打算食個快飯,結果食物嘅質素卻令我有所驚喜! 套餐$70 可以選擇一個滋補燉湯與及手撕雞飯,燉湯有蟲草花、花膠、海底椰與及花旗參烏雞湯,我選擇了「蟲草花燉雞湯」,因為可以健脾益胃呢!另外手撕雞飯有幾個醬汁可以選擇,有薑蔥、麻辣、日式芝麻醬、客家鹽焗與及奶油蒜香!個個味道都非常吸引,今天想食得清淡啲,所以跟了個日式芝麻醬,已經夠惹味! 首先最物超所值就是個燉湯,非常足料,沒有味精,味道鮮甜濃郁,有蟲草花香味,飲落熱熱的非常暖胃,真係一個滋補養生嘅靚燉湯!一個字正! 至於個手撕雞飯都唔弱,雞絲一絲絲已經去晒骨,食落啖啖肉,而且份量夠,滿滿的鋪滿一整碟,未點醬汁已經非常夠味,送飯一流!加埋個醬汁就更能帶起雞絲嘅味道!加上生菜!已經係非常
蟲草花燉雞湯
手撕雞飯套餐
總括來講,$70有如此高質素嘅燉湯套飯!可以去邊度搵呢?所以一定會再來呀!