2024-08-10 819 浏览
爸媽一直都好想食正宗的順德菜,一於全家六人食一餐好的。聽爸媽朋友介紹,灣仔有一間正宗順德私房菜,還有兩款必食菜式: 粉葛鯪魚赤小豆湯及梅子鴨😲,兩款都要預訂,因為準備功夫較多🌟粉葛鯪魚赤小豆煲豬踭湯 $688話得係岀名湯,當然一點都不簡單。單單是湯渣都已經放滿一大碟😵,而且材料豐富,有一大條鯪魚、粉葛、赤小豆、豬展、豬踭肉、豬橫脷、豬小腸等等😲。這麼多材料,只可煲岀六碗湯,所以每一碗都很鮮甜😍,而且湯料都好好味,點少少豉油也可👍🏻🌟冰鎮鮑 $98/隻 拼青芥冰燒雞$368/半隻由炸芋頭絲、青瓜絲、薑絲、雞絲,再併六隻冰鎮鮑魚。鮑魚配埋wasabi豉油,可以釣出鮮味😍🌟鑲鑽黃金蝦 $98/隻大大隻,而且廚師好細心,將蝦頭分開,我地只需要攞起蝦頭用力啜,就可以食到內裏的蝦膏🤤。蝦身用了麥皮片炸,感覺比麵包糠更健康☺️🌟薑蔥焗美國桶蠔 $78/隻大大隻啖啖肉,用上煲再加入薑蔥煮,我覺得只係用薑蔥加汁撈飯已經好好食🫣🌟順德焗魚腸 $218知道這是一道傳統順德菜,好考廚師功夫,而且要用大量嘅蛋先夠一煲😲,食落有蛋的綿密亦有魚腸的鮮味😏🌟名門秘製梅子轆鴨 $638功夫菜之一,聽大廚介紹,要不斷用滾水

🌟粉葛鯪魚赤小豆煲豬踭湯 $688

🌟冰鎮鮑 $98/隻 拼青芥冰燒雞
$368/半隻

🌟鑲鑽黃金蝦 $98/隻

🌟薑蔥焗美國桶蠔 $78/隻

🌟順德焗魚腸 $218

🌟名門秘製梅子轆鴨 $638
功夫菜之一,聽大廚介紹,要不斷用滾水淋鴨身至全熟,所以咬落完全不覺煙靭。而且自家調製的酸甜梅子汁,個人覺得很適合夏天食,有消暑嘅作用😍

🌟杞子魚湯浸莧菜 $198
看似是最普通的菜式,其實要用上鮮魚滾出來的湯作湯底,再配上杞子,鮮甜十足😍

🌟闊太炒飯 $548
說得出是闊太,就知道材料不簡單。有大量的蟹肉及瑤柱😍!而且炒飯粒粒分明,雖然已經好飽,都想食多碗!