2014-03-22 2304 浏览
其实今日已经系第四次食鸡脾下午茶餐,我依然忍唔住讲:真系好大只鸡脾!记得初次路过商场外,我被白底红字”日月星”招牌吸引,充满电视剧“香港8x”feel,后来上网搜查原来生炸鸡脾远近驰名,胃食嘅我当然要一试。我通常会非繁忙时段,平日下午三四点左右帮衬,但我经验系就算非繁忙时段,总会有鸡脾粉丝聚集(中年男性居多,无性别歧视成份),互不相识但大家同样手持卤水脾或生炸脾密密食,都几得意!讲返正题,我每次心水必定系鸡脾+火腿三文治下午茶餐($23),包热饮,生炸鸡脾大大只,热辣辣,脆卜卜,但又唔会炸到干哂,咬落真系有肉汁流出(唔系油或血水),三个字:正!如果嫌炸鸡脾热气,卤水鸡脾亦系一个好选择,鸡皮吸收卤汁后肥美甘香,卤水汁味道适中,唔会太重八角草果香料而觉得食后上火口干。论价钱火腿三文治ok好食,原来亦可以加$3改为肠仔热狗,我未食过但应该好味,因为曾经见过隔离位中年男士大啖咬热狗,沙律酱从咀角流出,一脸满足……热饮例如奶茶,华田都好饮。既然食鸡脾,当然唔少得食埋炸薯条($11?),大大碟波浪纹薯条炸得香脆,洒盐热食一流!
热饮例如奶茶,华田都好饮。

2014-03-21
  • 生炸鸡脾,卤水鸡脾,炸薯条