2025-08-03
睇咗阿Bob一個視頻介紹之後,去咗尖沙咀嗰間食咗兩次。首先一個大讚,就係佢哋嘅服務態度,由一入門口開始到離開講拜拜嗰刻,每一個員工都服務親切,呢一點響香港係稀有嘅,我簡直好似去咗深圳食嘢咁,第一次去嘅時候,有種”香港有救”嘅感覺,兩次都冇嗌嘢飲,幫襯五六蚊都有賓至如歸嘅感覺,好希望佢哋響呢方面一樣keep住,更希望香港其他食肆及員工都會響呢方面落功夫,做得更好。曾幾何時,我都同外國朋友笑言,香港嘅服務特色係有效率,識執生,不過欠缺禮貌和熱情亦都係香港人嘅特色。我做咗幾十年秘書,以前啲老闆一直好鍾意搭國泰航空,讚佢哋服務非常之好,近年嘅情況已經唔同,有一啲已經唔鍾意搭佢哋,繼續搭可能係因為往來香港航班比較多選擇,所以更改班次比較容易,同埋繼續儲里數。講返嘢食,我兩次都有叫豬脷同豬大腸,呢兩樣都係我嘅至愛,呢間舖頭都做得好好,我好怕啲豬大腸得個腍字,呢一間做得有嚼口,厚切,啱晒我,不過如果鍾意啲好腍唔使點咬嘅呢,就唔好叫啦。蘿蔔做得好腍甜,又入味,必叫。豬心我就覺得麻麻哋,有少少硬。遲啲會再試吓其他餸,例如牛脷。一樣嘢想店舖諗吓改善嘅就係飲品種類,個人就唔係咁鍾意響食店裏面嗌啲現成飲品,如
蘿蔔做得好腍甜,又入味,必叫。
豬心我就覺得麻麻哋,有少少硬。
遲啲會再試吓其他餸,例如牛脷。
一樣嘢想店舖諗吓改善嘅就係飲品種類,個人就唔係咁鍾意響食店裏面嗌啲現成飲品,如果佢哋可以俾客人有即做嘅港版飲品,例如凍檸茶、凍檸水、凍咖啡、凍奶茶之類,咁就正啦! 假若廚房太細,做唔到現成飲品給客人,可否考慮容許客人帶外來飲品入內,呢方面大陸真係做得好好,唔會介意,不過我知道嚮香港比較難,我都係講吓啫。我都會繼續幫襯嘅,寧願食完麵再出去買嘢飲。