2010-02-24 50 浏览
是日香港公司開年, 老細又約了佢既好友顆伴黎食lunch. 地點, 又是苦悶的采蝶軒. 前兩次來食, 因為都係同客傾野而不便影相. 今次雖然都是同客, 不過氣氛唔同, 都偷到雞用手機影了幾張. 所以質素比較低劣.叫做開年, 老細都好迷信地叫了D有意頭菜式. 一個發財好事, 一個生財包, 一條東星班(夠紅), 再來一個清淡的上湯豆苗.發財好事, 采蝶軒, 不會用差既料子. 蠔豉的確是靚既蠔. 夠乾, 夠爽甜, 夠蠔味. 不過個蠔汁就唔係幾夠濃. 扣出來的冬菇同生菜就差了少少. 不過髮菜都落得幾重手的.生財包, 即是生菜包, 料就是一般的肉碎, 菜粒菇粒. 味道是不錯. 而且不算過份的濃味, 咬落亦沒有過硬的粒子. 最簡單的就是最好食.采蝶軒都明瑪實價, 不過費就一定貴, 看見老細張單, 呢四個餸要成$2,000幾....., 應該都係呢一條大概斤半既東星斑夠貴. 相熟侍應在魚缸裡撈出一條大魚, 給我們過一過目之後便拿去廚房超渡. 蒸好出來, 果然是一條足秤既魚, 說是海魚, 我就覺得未必, 因為肉質唔夠爽. 不過蒸功就剛好. 食魚, 有一樣重要的配搭, 就是豉油. 不過豉油就普通了少少,

采蝶軒都明瑪實價, 不過費就一定貴, 看見老細張單, 呢四個餸要成$2,000幾....., 應該都係呢一條大概斤半既東星斑夠貴. 相熟侍應在魚缸裡撈出一條大魚, 給我們過一過目之後便拿去廚房超渡. 蒸好出來, 果然是一條足秤既魚, 說是海魚, 我就覺得未必, 因為肉質唔夠爽. 不過蒸功就剛好. 食魚, 有一樣重要的配搭, 就是豉油. 不過豉油就普通了少少, 沒有其他餸之下當然要用汁撈下飯啦, 味道, 雖有魚鮮, 但欠了應有的甜味.

上湯豆苗, 豆苗貴, 已經不望有靚豆苗食, 不過相信采蝶軒會攞刑靚料既. 奈何豆苗老了少少. 食落沒有爽嫩既口感, 而是爽硬既口感. 覺得呢d已經不能再叫做豆苗, 叫荷蘭豆葉更好.

味道普通, 但對比一下價錢, 同出來的食物質素, 以及味道. 前者是天, 後者是地. 難以好評......