2022-10-25 24 浏览
位於赫德道的日式居酒屋「石亭居酒屋」 ,乍看門面是較為低調,內裡設計貫徹日本傳統居酒屋簡單舒適的感覺,但師傅實力絕對不容小覷~最令我難忘係日本直送生蠔!連屋企人都讚ichiban ~呢間居酒屋推介度100%爆燈!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸☘️前菜☘️左口魚~時令空運薄切$198👍🏻超級清甜,有兩種食法 配(1)酸汁🥹+蘿蔔絲 (2)蘸 Wasabi+醬油兩種食法各有風味,我更喜歡(1)但由於左口魚超級新鮮👏🏽不需任何調味風味也是極佳!讚☘️時令活石蠔🦪$180/4隻👍🏻👍🏻大推!日本蠔多數清爽唔creamy但如果要我揀,心水一定係日本蠔味道比creamy 蠔品種更勝一籌清新、彈牙、肉質爽、多肉加埋檸檬汁好清新,鮮而不腥 後勁十分甜好後悔冇叫多幾隻~☘️鱈白子 $168👍🏻👍🏻不時不食!這個配上酸汁 超好食當造而且超級creamy!賣相一流~☘️雞皮$38經過香烤後的雞皮跟我們想像中油膩膩的感覺完全不同~雞皮串吃起來很有彈性又帶點脆度如果要我形容質地 像是帶韌性的薯片☘️柚子鹽燒白鱔$68👍🏻一串兩大件白鱔,厚身又香氣撲鼻脂肪層、白鱔皮、魚肉層層分明白鱔皮微脆,皮身特別能嘗到柚子鹽清香☘️魷魚一夜干

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
☘️前菜

☘️左口魚~時令空運薄切$198👍🏻
超級清甜,有兩種食法
配(1)酸汁🥹+蘿蔔絲
(2)蘸 Wasabi+醬油
兩種食法各有風味,我更喜歡(1)
但由於左口魚超級新鮮👏🏽
不需任何調味風味也是極佳!讚

☘️時令活石蠔🦪$180/4隻👍🏻👍🏻
大推!日本蠔多數清爽唔creamy
但如果要我揀,心水一定係日本蠔
味道比creamy 蠔品種更勝一籌
清新、彈牙、肉質爽、多肉
加埋檸檬汁好清新,鮮而不腥
後勁十分甜好後悔冇叫多幾隻~

☘️鱈白子 $168👍🏻👍🏻
不時不食!這個配上酸汁 超好食
當造而且超級creamy!賣相一流~

☘️雞皮$38
經過香烤後的雞皮跟我們想像中
油膩膩的感覺完全不同~
雞皮串吃起來很有彈性又帶點脆度
如果要我形容質地 像是帶韌性的薯片

☘️柚子鹽燒白鱔$68👍🏻
一串兩大件白鱔,厚身又香氣撲鼻
脂肪層、白鱔皮、魚肉層層分明
白鱔皮微脆,皮身特別能嘗到柚子鹽清香

☘️魷魚一夜干$78👍🏻
烤過之後仍然很有鮮味~完全不韌
反而質地有少少軟身~
沾上上蛋黃醬不會搶去鮮味
原味食同埋點醬食各有千秋!!

☘️一口番薯🍠$18👍🏻
用上了日本紫薯
加上牛油 🧈番薯更加香很是軟糯
質地好似芋圓,真係好驚喜!

☘️鮮鴨心$28👍🏻
濃郁肝臟的味道,但完全沒有腥味!
厚身,柔軟得來稍帶嚼勁
比較少居酒屋會供應
所以都好推介俾大家!

☘️鰻魚飯
十分貼近日本的出色鰻魚飯~
雖然唔算厚身,鰻魚肉質爽滑,鮮甜~