2016-09-12 1683 浏览
上次黎大埔时发现咗呢间新开嘅日式火锅放题餐厅,听到同行嘅食家话唔错,所以决定下次嘅聚会就黎试下喇~ 餐厅都算几大,而我地一行四个人就俾安排去坐卡位,私隐度都几高嫁打边炉最重要系咩?唔系个炉,而系个汤底,事关每一样食材放落去煮熟时都会吸收汤嘅味道,所以汤底系好紧要嫁!! 呢到就有八款汤底可以拣,卡位有两个炉,所以可以两个唔同味道嘅汤底,但系咁又点可以满足到我地啊?所以其中一个炉就要咗双汤底,分别系味噌芝麻豆乳汤同地狱火岩汤,另外一个炉就拣咗寿喜烧甜酱油汤,呢个汤味道偏咸,建议加多少少清汤平衡下见到餐牌上有多款唔同等级嘅牛肉,我地决定豪尽佢,任食日本国产黑毛和牛放题,因为嗌呢个,其实系可以食埋其他等级嘅肉类嫁,大家可以分辨下唔同等级嘅牛肉,同比较味道质感,唔洗讲咁多,每一款牛肉都黎一碟先,唔该~望到各种红色嘅牛肉,我呢个殿堂级食肉兽已经流晒口水喇,由于太多肉嘅关系,我都唔系好记得边一碟系边一款肉,但系我一定记得嘅系澳洲M6和牛,因为牛肉含有好多嘅脂肪,一大片嘅和牛,真系有入口即溶嘅感觉,口感非常柔软,而且充满浓郁嘅牛香,完全可以清楚知道唔同嘅牛肉等级,系存在著几大嘅差异!!! 由于澳洲M6
味噌芝麻豆乳汤 & 地狱火岩汤
寿喜烧甜酱油汤
所以其中一个炉就要咗双汤底,分别系味噌芝麻豆乳汤地狱火岩汤,另外一个炉就拣咗寿喜烧甜酱油汤,呢个汤味道偏咸,建议加多少少清汤平衡下
澳洲M6和牛
望到各种红色嘅牛肉,我呢个殿堂级食肉兽已经流晒口水喇,由于太多肉嘅关系,我都唔系好记得边一碟系边一款肉,但系我一定记得嘅系澳洲M6和牛,因为牛肉含有好多嘅脂肪,一大片嘅和牛,真系有入口即溶嘅感觉,口感非常柔软,而且充满浓郁嘅牛香,完全可以清楚知道唔同嘅牛肉等级,系存在著几大嘅差异!!! 由于澳洲M6和牛留下深刻嘅印象,而且一碟只有两大块,边够我地食啊,所以不作他选,Refill多六碟啦~~
另外呢到有一个特式,就系炸物放题,不过望下餐牌,都唔见有炸物嘅踪影,原来系出面系有得自制天妇罗嫁!! 冻柜到摆满串好嘅食材,例如有冬菇、鱼蛋、秋葵、狮子狗、年糕鱼蛋等等。将拣好嘅串烧拎过隔离嘅枱到,先沾餐厅预先搅好嘅炸浆,再放落面包糠到,我建议可以番沾炸浆,即系两层嘅面包糠,咁样会均匀啲同比较脆身,再将准备好嘅串烧,放入细细嘅炸炉到,大概三分钟就得喇~因为个炉都几细,所以唔好一次过放多个五枝串烧啊。啱啱炸好嘅串烧,非常脆身,不过就好油腻,如果餐厅可以提供一啲吸油纸,俾客人放系碗到吸油就好喇
味噌芝麻豆乳汤 & 地狱火岩汤