2021-06-21 288 浏览
古語有云:美酒佳餚 美酒同佳餚當然同樣重要不能少!!所以趁住剛過去小假期約埋志同道合嘅朋友們一齊體驗下 一餐超過10次cheers 嘅斷片餐!!淂記斷片餐$1952/4人ppl8款不同嘅美酒完美入饌+2款充滿中式茶based 元素嘅cocktail感覺新鮮、驚喜不斷,令整餐飯倍添滿足!率先第一杯cocktail買·醉翁亭記用左古越龍山十年花雕調配而成,感覺清甜冰涼 滿滿菊花香氣!醉困微醮失衫鴨 酥香皮脆嘅烤鴨片、夾層高粱酒浸泡而成桂花啫喱、加上青瓜同墊底兩塊薯片,多種口感同時增添味道上嘅層次,又唔會過膩!面紅耳熱醉鮑魚20年陳年花雕浸泡住口感爽彈嘅醉鮑魚,玫瑰花瓣作點綴。店家建議食一啖鮑魚,再飲一啖花雕酒,回味無窮 。另外提供左12生肖嘅酒杯仔俾我挑選番心儀嘅酒杯飲用!頭搖尾擺大蝦球大大粒甜甜咕碌蝦球,食落增添一份米香,相信真係精米酒起了作用,幾唔錯~酩酊大醉啤啤鴨啫啫菌鴨煲,鴨肉炆得入味外,肉質尤其軟稔。食完熱辣辣再飲番杯清涼啤酒🍻爽不醒人事東玻肉炆煮了的東玻肉用了日本'知多'威士忌經火焰高溫揮發過,食落更入味香甜。肥膏與瘦肉相間比例非常平均。食完再飲一啖日本'知多'威士忌 解膩滿足
古語有云:美酒佳餚 美酒同佳餚當然同樣重要不能少!!

淂記斷片餐
$1952/4人ppl

感覺新鮮、驚喜不斷,
令整餐飯倍添滿足!
率先第一杯cocktail
買·醉翁亭記
用左古越龍山十年花雕調配而成,感覺清甜冰涼 滿滿菊花香氣!
醉困微醮失衫鴨

面紅耳熱醉鮑魚

20年陳年花雕浸泡住口感爽彈嘅醉鮑魚,玫瑰花瓣作點綴。
店家建議食一啖鮑魚,再飲一啖花雕酒,回味無窮 。
另外提供左12生肖嘅酒杯仔俾我挑選番心儀嘅酒杯飲用!

頭搖尾擺大蝦球

酩酊大醉啤啤鴨
啫啫菌鴨煲,鴨肉炆得入味外,肉質尤其軟稔。

食完熱辣辣再飲番杯清涼啤酒🍻爽

不醒人事東玻肉

食完再飲一啖日本'知多'威士忌 解膩滿足。

土蛋不服油麥菜
用了高梁酒炒蛋同油麥菜,清甜中帶一點米香。

金瓶梅 另一杯SHARE COCKTAIL
酸酸甜甜透心涼,帶點話梅味道的酸梅湯口味。
飲落清涼順口, 一啖接一啖 唔係太飲得出酒味。

頭昏腦漲小籠包
汁多肉餡紮實幾好味,不過就食唔出酒味。
由於我都真係未見識過女兒紅究竟係咩味,店員特意遞上給我們聞聞滿足一下好奇心。
聞落就似花雕酒的老朋友。

大燻迷桂花拉糕
用左國窖酒整成蒸出黎,食落軟糯清甜帶點桂花香。
整餐飯菜與酒配合得非常完美滿足。
2021-06-15