2019-11-01
跟3位朋友聚餐,今次朋友選了銅鑼灣呢間日式串燒店,原因係可試到唔同款式串燒,亦可一邊舉杯暢飲又可慢慢食傾下計。餐廳係銅鑼灣渣甸街,非常方便。入到餐廳見怖置都充滿日本風味,空間感足好舒適,播住日文歌感覺relax. 老闆娘為我們介紹食物,每月有特別推介,定期推出時令餐牌,所以用的是最新鮮合時食材。牛油果池魚沙律:池魚切成粒狀,白身魚好鮮,混入牛油果碎拌以青芥沙律醬,味道酸酸微辣,令味蕾喚醒,一道開胃醒神前菜。炸Bb 池魚初初看bb魚仔 整齊放在碟上,蠻有治癒感,店主推介因是比較特別的池魚 bb , 炸至外層脆卜卜,鬆脆可口,魚肉軟腍,用來送酒實屬一流!酥炸櫻花蝦 朋友再點左佐酒小食,櫻花蝦本身是國寶級,身形比較大,經廚師精心酥炸至薄脆, 而櫻花蝦味比平常濃郁,佐酒必點之選! 關東煮:竹輪 蔬菜魚餅 魚蛋 當去到日本居酒屋,都有興趣試試佢地自家製的關東煮,飄來柴魚高湯香味,好香呢! 材料好地道,做法好入味,吃到日本情懷。煙肉年糕:第一次嘗到這個食法, 口感黏膩好不過癮,煙肉香味滲入年糕,咸度剛好。豚肉蕃茄仔:日本蕃茄仔超級甜,豚肉軟滑,內外都好juicy. 豚肉蘆筍:最特別係蘆筍好爽脆,
牛油果池魚沙律:
炸Bb 池魚
酥炸櫻花蝦
關東煮:竹輪 蔬菜魚餅 魚蛋
豚肉蘆筍:最特別係蘆筍好爽脆,用豚肉包住一軟一脆,口感特別又減輕肉膩感。
椰菜 醋汁:串燒店一般以肉多,呢度好貼心為食客準備椰菜加上醋汁,可伴肉一起吃,增加纖維更可以減膩,食多都唔怕膩啦!真心要讚!椰菜好爽好甜呢!仲可以refill呢!
牛橫隔膜 :比較少見,口感較有嚼勁,獨特香濃肉味, 可一試。
玉子燒:好鐘意甜甜的玉子厚燒,用日本蛋,蛋味超級香濃, 燒得好有技巧一層層包住, 蛋唔會過熟,香口美味,個人推介!
松葉蟹甲羅燒 :必點甲羅燒,蟹蓋盛裝住蟹肉拌濃郁蟹膏,燒香後蟹更香更甜,碟邊放著焦脆的多士,放上同吃,的確令人回味!
燒厚牛舌:串燒必點之選,厚切牛舌,肉味零舍濃,入口即溶!
清酒煮蜆:用玻璃碗盛裝,份外別緻,獨特酒香帶清甜,蜆是每天早上新鮮買入,大隻鮮味!
冷烏冬:最後點了老闆娘推薦的冷烏冬,是人手手打而成,再以冰鎮放著,令其口感極之黏膩及有彈性,掛上秘製醬汁味道帶甜,涼涼口感讓人舒爽。
欣賞餐廳追求食物質素,以至選材及製作菜式都好似日本餐廳咁細緻講究,而且性價比高,享受到環境及食物都仿如置身日本的一個晚上。