2025-06-25 673 浏览
今日同朋友約埋出嚟揾下好嘢食,揀咗鑽石山嘅台蔡滷肉飯做下午茶。入到餐廳,燈光柔和又舒服,位處闊仔小巷之中,輕鬆啱晒宜家心情😌。餐廳環境乾淨,牆身上掛住啲老相,又帶住懷舊感,好多小細節令人感覺十分自在。店內音樂音量正好,令人邊食邊傾計都唔覺得吵,加埋啲可愛嘅裝飾,整體氛圍好溫暖同融洽。【炸豬排+小碗滷肉飯】 🈵🈵🈵🈵炸豬排炸得金黃香脆,外皮保持住啲酥感而唔會太硬,內部肉質仲保持住啲嫩滑口感。滷肉飯嘅滷水滲入米飯,鹹香適中,同炸豬排嘅油香相映成趣。成個口感慳合得滲透入心,令人一試難忘,食落更係夠勁,不但平衡咗肉香同米飯嘅甘甜,仲有啲微妙嘅香料味道。【芋泥豬軟骨+小碗滷肉飯】 🈵🈵🈵🈵🈵呢道菜嘅亮點係鮮滑嘅芋泥同入口即化嘅豬軟骨。芋泥煮得相當綿密,香氣充沛,搭配上豬軟骨嘅嫩化口感,令整個菜式層次豐富。小碗滷肉飯同樣冇輸陣,滷水入味但唔會過鹹,令味道更為和諧。食落去彷彿可以感受到食材本身嘅用心,令每一口都充滿層次感同驚喜。【大腸包小腸】 🈵🈵🈵🈵作為香港街頭小食嘅經典,大腸包小腸令人口感多層次。外面嘅大腸包住細緻嘅小腸,咬下去彈性十足。餡料調味均衡,帶有啲香料同煙燻味,令味蕾獲得充分刺激。雖然
【炸豬排+小碗滷肉飯】 🈵🈵🈵🈵
【芋泥豬軟骨+小碗滷肉飯】 🈵🈵🈵🈵🈵
【大腸包小腸】 🈵🈵🈵🈵
作為香港街頭小食嘅經典,大腸包小腸令人口感多層次。外面嘅大腸包住細緻嘅小腸,咬下去彈性十足。餡料調味均衡,帶有啲香料同煙燻味,令味蕾獲得充分刺激。雖然份量唔算多,但每一啖都係滿足感十足,適合搭配午後嘅輕鬆心情。
【冬瓜茶】 🈵🈵🈵🈵
冬瓜茶飲起嚟既清新又帶有微微甜味,能夠即刻舒解食完油膩之後嘅感覺。茶飲溫度剛剛好,令人口感舒服又唔會太冷或太熱,涼涼香香之餘亦有助消化。佢嘅甜度恰到好處,不會過分膩口,真正做到既清口又舒服。

【白桃烏龍茶+寒天】 🈵🈵🈵🈵
呢杯創意融合嘅飲品令人口感新奇。白桃嘅清甜同烏龍茶嘅濃郁香氣完美交織,再加上寒天嘅Q彈口感,變成一個咬口多層次嘅享受。飲品整體清爽而圓潤,唔會有任何突兀嘅酸澀,令人飲完心情舒暢,好適合配啖輕食慢慢享受。

呢次嘅午茶體驗真係幾有意思。每一道菜都有自己獨特嘅特色同風味,無論係炸豬排嘅酥脆、芋泥豬軟骨嘅細膩,定係大腸包小腸嘅豐富口感,都令人點滿細味。飲品方面,無論冬瓜茶定係白桃烏龍茶+寒天,都令人喺品味之餘覺得寧靜放鬆😋。整體嚟睇,呢度食物用心,適合想搵個地方輕鬆聚餐嘅你同朋友一齊試吓,喺呢個午後舒舒服服咁度過一段快樂時光。