餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

2020-05-16 142 浏览
去唔到旅行就成日想食啲唔同国家嘅菜式,今日去到铜锣湾shopping之后,同男朋友揾食,我哋好钟意试唔同国家嘅菜。尤其是印尼,印度菜,见到呢间斑兰叶印尼餐厅,就一于试一试啦!入座之后,印尼员工超级亲切好人,同我哋讲解有啲咩好食。我哋叫咗三样嘢,叫咗一个印尼四大天王饭,马拉盏炒通菜同埋沙嗲串烧。上咗饮品之后,第一个嚟嘅就系印尼四大天王饭。因为我哋好想一次过可以试晒四个味道,就叫咗呢一款饭。佢四个天王包括:蔬菜,沙甸鱼,巴东牛肉,海南鸡。每样都各有特色。而我最钟意就系巴东牛肉,佢嘅辣味好够好香,而且牛肉又够林。海南鸡亦都好滑好嫩,卖相亦好好。炒通菜亦都好够味,好热辣辣。份量亦都好多啊。呢一间嘅串烧比平时嘅有啲唔同,佢嘅串烧表面都涂咗满满嘅酱汁。甜甜地好好食。外皮都好够香脆!沙嗲酱亦都好浓郁。印尼舖头仲喺门口放咗好多唔同嘅小食!我哋仲买咗少少返屋企试吓添!下次一定会再嚟试,试吓其他唔同嘅款式😋
去唔到旅行就成日想食啲唔同国家嘅菜式,
今日去到铜锣湾shopping之后,
同男朋友揾食,我哋好钟意试唔同国家嘅菜。
尤其是印尼,印度菜,
见到呢间斑兰叶印尼餐厅,就一于试一试啦!

入座之后,印尼员工超级亲切好人,
同我哋讲解有啲咩好食。

我哋叫咗三样嘢,
叫咗一个印尼四大天王饭,
马拉盏炒通菜同埋沙嗲串烧。

热柠水
青柠梳打

上咗饮品之后,
第一个嚟嘅就系印尼四大天王饭。
因为我哋好想一次过可以试晒四个味道,
就叫咗呢一款饭。
佢四个天王包括:
蔬菜,沙甸鱼,巴东牛肉,海南鸡。
每样都各有特色。
而我最钟意就系巴东牛肉,
佢嘅辣味好够好香,而且牛肉又够林。
海南鸡亦都好滑好嫩,卖相亦好好。

印尼四大天王

炒通菜亦都好够味,好热辣辣。
份量亦都好多啊。

石粟马拉盏炒通菜

呢一间嘅串烧比平时嘅有啲唔同,
佢嘅串烧表面都涂咗满满嘅酱汁。
甜甜地好好食。
外皮都好够香脆!
沙嗲酱亦都好浓郁。

串烧沙嗲

印尼舖头仲喺门口放咗好多唔同嘅小食!
我哋仲买咗少少返屋企试吓添!
下次一定会再嚟试,试吓其他唔同嘅款式😋

印尼四大天王
  • 石栗马拉盏炒通菜