2022-05-30
今日放假去荃灣接朋友收工,之後行街食飯,嚟到「牛之鍋」餐廳,集合火鍋、日本料理同甜品放題,食物選擇超過二百幾款,真係好誇張! 我哋揀咗極上C餐,包括升級任刺身、雪花牛小扒、澳洲手切牛肉,當然仲有基本火鍋配料、海鮮、刺身、壽司、燒物、炸物同甜品等…… 落單都係用手機掃QR code,落單數量係以件數為單位,即係落單三文魚數量1,餐廳會比一件,咁就唔會造成浪費兼可以食多幾款食物,激讚餐廳嘅安排。 出面有自助火鍋區,好多蔬菜種類選擇,最緊要一樣野係好乾淨。 飲品都係自己出去攞,有2個雪櫃基本上想飲嘅都有。 火鍋湯底就揀左特色鴛鴦鍋「花膠荳香魚湯」同「香檸藤椒金湯」,朋友試飲一啖金湯話辣,我就覺得少少微辣好惹味,魚湯都好夠味唔駛點醬油都得。最快上枱竟然係刺身,有赤蝦、三文魚、甜蝦、赤貝、帶子同鮑片,赤蝦同帶子好鮮甜,我哋總共食咗3轉刺身,估唔到火鍋為主竟然連刺身都咁處理得咁好。之後上枱係火鍋配料啦,牛有澳洲M5和牛、澳洲手切牛肉、極上牛肉、草飼牛脷、海鮮類有海蝦、大白蜆同日本廣島蠔。所有牛肉切得很均衡唔會太細塊,所以食落特別有口感,鮮嫩、牛味濃郁,2個食牛狂魔掃左十幾碟牛,鍾意食牛嘅朋友一定要
之後上枱係火鍋配料啦,牛有澳洲M5和牛、澳洲手切牛肉、極上牛肉、草飼牛脷、海鮮類有海蝦、大白蜆同日本廣島蠔。所有牛肉切得很均衡唔會太細塊,所以食落特別有口感,鮮嫩、牛味濃郁,2個食牛狂魔掃左十幾碟牛,鍾意食牛嘅朋友一定要嚟食,包唔會令你失望。
食食吓朋友話無咩胃口,要留肚食甜品,果時都只係食左個半鐘,心諗咁玩野。朋友話宇治抹茶芭菲一定一定一定要食,講左三次「一定」,根據三次定律唔食就搵自己笨,一杯綠茶雪糕有紅豆、椰果粒、朱古力脆脆,脆脆同雪糕好夾,食到停唔到口,怪不得三次定律咁堅。
其他甜品有鮮雜果杯、薑汁湯丸、芒果布甸、榴槤班戟、泰式芒果糯米飯、楊枝甘露等等,因叫得太多甜品唔係好記得,特別想講係榴槤班戟,超香榴蓮蓉,甜度適中,依個甜品媲美甜品屋。
可以用3個字形容依餐就係 大滿足,一個價錢咩都有得食,食物方面又唔會將貨就價,期待下次再嚟大擦一餐。