2012-06-22 53 浏览
一向都好少食吉野家,因為老婆唔多鍾意佢啲肥牛,總覺得啲牛肥淋淋,好多肥膏,所以,好似咩雪花肥牛嗰類嘢,真係請佢都唔食架!不過,記得舊年食過佢嘅溫泉玉子,印象幾好,見早前又再推出,「温泉玉子祭」野菜牛肉温泉玉子推廣套餐,仲話期間限定,所以搵日得番自己一支公時,就晌番同區嘅吉野家食番次溫泉玉子牛肉飯。推廣套餐包大碗牛肉飯,配汽水、日本茶或麵豉湯,零售價$35.5,跟附近嘅快餐店食個晏差唔多。招牌嘅吉野家牛肉飯真係幾大碗,拎起幾墜手,面頭鋪滿以日式秘製上湯烹製而成嘅洋蔥牛肉,側旁仲有一大堆野菜,包括西蘭花、紅蘿蔔、椰菜花、玉豆,色彩鮮明;而温泉玉子係以小碗另外盛載,蛋白半凝半固,蛋黃被薄薄「蛋白漿」包住,柔弱得一戳即破。因為仲有啲咳,只好乖乖飲綠茶。此外,特別鍾意食佢啲酸薑,所以要求俾多兩包小弟撈飯食。牛肉飯拎到手,我就鍾意將隻温泉蛋放晌飯面,篤穿佢等蛋黃流晒出嚟,再加埋酸薑,成碗飯撈勻嚟食,不過,今次隻温泉蛋有啲過熟,睇落佢外表水汪汪盪盪吓,點知篤穿都唔流心,半凝咁嘅狀態,幸好還可以勉強撈勻落啲飯度,有少少窩蛋嘅感覺。野菜中嘅玉豆幾好食,口感爽甜,而牛肉幾嫩滑,配以熱騰騰嘅珍珠米,帶丁點黏

得一個服務員打飛,效率有啲慢!
,睇落佢外表水汪汪盪盪吓,點知篤穿都唔流心
,半凝咁嘅狀態,幸好還可以勉強撈勻落啲飯度,有少少窩蛋嘅感覺。野菜中嘅玉豆幾好食,口感爽甜,而牛肉幾嫩滑,配以熱騰騰嘅珍珠米,帶丁點黏糯有咬口,酸薑甜甜酸酸,令個飯多份個性,係好有趣嘅配搭
半凝嘅温泉玉子,唔夠流心,有啲失望!
下次再嚟吉野家,又不知是何時了。
$35.5 (午餐)
得一個服務員打飛,效率有啲慢!