2010-10-16 514 浏览
今日放工小妹打算自我奖励一下,到文华食最爱甜品。踏入文华大堂心情开始超兴奋,极期待享受阵间嘅美好时光。很久没来过,店里依然是这样吸引,太多甜品款色,每件都精致得像艺术一般,不,确实是一件艺术甜品,配合四周气氛,真像到了甜品艺术馆呢。印象中未试过堂食,今次就来个堂食慢慢品尝甜品及感受四周气氛。小妹想了良久,最后拣了American Cheesecake,Chocolate Mousse,Chocolate Brownie同Mango Tart。另加饮品Iced Latte with Cream。虽然要了4件蛋糕,但这儿蛋糕比一般嘅细件,加细码绝对不会太heavy。American Cheesecake ($35)必食嘅至爱芝士蛋糕,有时面上嘅装饰会金薄,今次系朱古力片。依然是浓厚细滑嘅芝士味,浓滑嘅程度好似是食紧原装整片芝士一样,芝士味道微甜带极少嘅咸味。大口吃下可能会有少少溜嘅感觉,建议好似小妹咁,细细匙慢慢食,不觉溜之余还可品尝其真味。至爱果然是至爱,Excellent!!!Chocolate Mousse ($35)面上是用超薄长幅朱古力卷成嘅玫瑰花,薄嘅程度似铅笔刨用后留下嘅铅笔

小妹想了良久,最后拣了American CheesecakeChocolate MousseChocolate BrownieMango Tart。另加饮品Iced Latte with Cream。虽然要了4件蛋糕,但这儿蛋糕比一般嘅细件,加细码绝对不会太heavy。

American Cheesecake ($35)

Chocolate Mousse ($35)
面上是用超薄长幅朱古力卷成嘅玫瑰花,薄嘅程度似铅笔刨用后留下嘅铅笔皮咁,花下是超级滑嘅朱古力Mousse,底底是软身劲浓味嘅朱古力酱,层次由薄到厚,稍淡至劲浓味。Great!!

Chocolate Brownie ($35)
不知是否Brownie都是外表粗糙的呢,可能同有核桃,果仁质感硬净有关,这儿嘅Brownie在中间界开一半的简单款色,虽然硬硬的,口感不错,又有浓郁嘅朱古力味,最特别是内藏一个软心朱古力,一软一硬好特出。表面硬净,内含一颗温柔嘅心。Wonderful!!

Mango Tart ($35)
面上的芒果是加工过用来做甜点的,缺乏了鲜果的味道。中间嘅Cream很滑好够味,挞底不会焗得过火,都几幼滑,若果焗耐一点,香一些会更吸引。Fairly Good!

Iced Latte with Cream ($72)
小妹几钟意这儿嘅咖啡味道,香得来不会太strong,Latte本身已经几滑,小妹仲要加Cream,变咗超级滑。成Set上嘅餐具如装奶及糖水嘅器皿都甚优雅,配合甜品及四周气氛。Good!!

小妹留意到有不少放工嘅朋友嚟到想买心爱嘅款式,不得要领时果种失落嘅样子,真系身同感受;但亦悄悄地兴幸能品尝到心头好,能写意地畅游滋味空间,已经是最大最大的奖励了!!
欣赏一吓艺术甜品
Iced Latte with Cream
装奶及糖水嘅餐具都甚优雅
味道不太Strong,加了Cream劲滑溜
2010-10-14
$233 (其他)
欣赏一吓艺术甜品
浓厚细滑芝士蛋糕
Iced Latte with Cream
装奶及糖水嘅餐具都甚优雅
味道不太Strong,加了Cream劲滑溜
  • American Cheesecake,Chocolate Brownie,Latte