1K
2010-05-20 81 浏览
上星期師傅一支公漫無目的地四圍行, 呢d咪而且最潮嘅<遊行>囉! 行下行下, 越行就越尖, 終於行到去老尖; 黎到老尖, 師傅個面都未趕得切尖, 但個肚已經凹到尖左, 亦即係代表是時候醫肚! 對於師傅黎講, 一個人喺呢區食野從來冇咩心水食店, 反而一班人仲多選擇; 皆因一條友去到邊到食野, 埋單時嘅感覺就好似一位中國古人的名字! 行左一陣, 突然師傅想食越南野, 就醒起好友食家"乜都放入窿"曾經帶師傅黎過呢間食店, 於是即刻急步趕往食店! 入到食店人唔算多, 得幾枱客, 一個人真係任你坐邊都得, 莫講話坐, 直頭瞓都得呀, 於是師傅就揀個位啱啱對正個大電視! 坐底後即刻睇下有咩好食, 最後師傅揀左生牛肉湯濛配上火箭蝦卷, 而飲品就要紅毛丹冰! 其實師傅一條友食野都離唔開嗰幾款, 不過咁耐冇黎, 唔知D水準有冇走樣啦? 正當等緊食野的時候, 師傅好懷念往時同好友食家"乜都放入窿"四圍食野嘅日子, 唔知幾時可以再瘋顛咁食呢? 發呆其間三款食物一下子已經放左喺師傅面前, 師傅第一時間當然係試下個生牛肉湯濛! 講下個湯底先, 湯底夠清夠甜, 飲唔出有味精, 味道真的不錯, 當下

坐底後即刻睇下有咩好食, 最後師傅揀左生牛肉湯濛配上火箭蝦卷, 而飲品就要紅毛丹冰! 其實師傅一條友食野都離唔開嗰幾款, 不過咁耐冇黎, 唔知D水準有冇走樣啦? 正當等緊食野的時候, 師傅好懷念往時同好友食家"乜都放入窿"四圍食野嘅日子, 唔知幾時可以再瘋顛咁食呢? 發呆其間三款食物一下子已經放左喺師傅面前, 師傅第一時間當然係試下個生牛肉湯濛! 講下個湯底先, 湯底夠清夠甜, 飲唔出有味精, 味道真的不錯, 當下一口氣連喝五六啖, 正呀; 而生牛肉真係未熟, 紅卜卜好鬼生, 而牛肉放喺滾滾的熱湯上, 不消一會牛肉由紅色變成淺啡色, 入口發覺牛肉夠鬆身, 而且都幾滑, 一D都唔韌唔老, 不錯; 碗中嘅白蘿蔔, 夠腍冇渣, 亦算甚好, 再加上芽菜爽口, 濛粉就滑身唔硬, 配埋是差拉辣醬份外惹味! 小食火箭蝦卷熱辣辣的, 炸得非常鬆脆, 蝦身十分爽口, 而且唔油, 配上少少酸甜醬, 十分美味; 紅毛丹冰不過不失, 絕對接受到!

總括黎講食物質素甚佳, 水準維持到, 而環境舒適, 服務有禮, 價錢又唔貴, 埋單六十蚊唔使, 十分抵食; 是次師傅食得十分之飽, 肚腩亦由凹變凸, 更發現原來喺老尖黎呢間食店, 感覺係唔會變為中國古人, 所以感覺十分良好; 師傅會默默為你打氣, 希望食店繼續努力, 笑臉當然值得一比! 最後想講該位中國古人的名字是 “屈原(完)”!
火箭蝦卷
生牛肉湯濛