2009-08-07 22 浏览
中午來到試下citibank優惠的午市套餐, 試下係唔係真係星級名菜盡在海港城?? 不過因為無訂位, 都等左成15分鐘先有位, 入到去都幾大煙, 好似d食鐵板餐的餐廳咁 , 不過味道無咁臭, 可能抽風系統好啦!! 個午市套餐都幾豐富架, 有西瓜汁+精選餐湯+ 石燒美國上等牛肩扒+ Häagen-Dazs雪糕+咖啡或茶, 先送上麵包籃和牛油, 每人有法包2片, 法包微暖, 質感算係鬆軟, 雖有黑陳醋供應, 但我認為伴牛油食會較佳, 另西瓜汁售罄, 換上橙汁, 有些少橙肉, 都算有誠意啦!! 餐湯係忌廉湯, 味道同水準都係好一般十分鐘後400度高溫的石同美國上等牛肩扒送到, 另有青瓜, 蕃茄, 薯仔伴碟, 侍應先解釋石燒的方法, 首先每邊燒30秒至1分鐘鎖緊肉汁, 然後切開一片片或一粒粒, 再燒至自己喜歡的生熟程度, 食前再灑上黑椒和鹽, 又提醒我地醬汁只可以燒完點來食, 唔可以倒到石上燒等等, 講番塊扒, 雖然唔係咩靚野或和牛, 但食落去質素不錯, 牛肩都唔算太肥, 但油脂亦分佈得不錯, 始終牛扒都係有些少脂肪才好食, 我燒得熟少少, 但味道依然不俗, 夠juicy同有肉味, 美國牛的

十分鐘後400度高溫的石同美國上等牛肩扒送到, 另有青瓜, 蕃茄, 薯仔伴碟, 侍應先解釋石燒的方法, 首先每邊燒30秒至1分鐘鎖緊肉汁, 然後切開一片片或一粒粒, 再燒至自己喜歡的生熟程度, 食前再灑上黑椒和鹽, 又提醒我地醬汁只可以燒完點來食, 唔可以倒到石上燒等等, 講番塊扒, 雖然唔係咩靚野或和牛, 但食落去質素不錯, 牛肩都唔算太肥, 但油脂亦分佈得不錯, 始終牛扒都係有些少脂肪才好食, 我燒得熟少少, 但味道依然不俗, 夠juicy同有肉味, 美國牛的肉味始終比較濃, 食完好滿足

食完牛肩後送上Häagen-Dazs雲哩拿味的雪糕, 插上一片薄荷葉, 賣相絕不馬虎, 不過d雲糕送到時已有些少溶, 但又有冰粒係入面, 真奇怪??!!可能係雪櫃太凍+天氣太熱之過, H記的雪糕都係一如滑但奶味重

結尾的咖啡或茶又係另一水準之作, 檸檬茶的荼底夠香濃, 奶荼亦夠香滑, 賣相討好,絕對收貨, 埋單連加一$117($99+$18) , 原來係用原價$182的價錢來加一, 不過以$117食一餐有水準的石燒牛扒餐, 服務亦有求必應, 絕對藉得一試!!

後話: 現場大部份客人都係食citibank的優惠午市套餐, 如果優惠完了, 還有多少客人在用此餐呢??
無西瓜汁, 轉左橙汁
每人有兩塊美國牛肩