2017-02-04
同朋友行開元朗,望見門外餐牌都唔錯,於是又發揮我最愛嘅精神-周圍去食,平時食開串燒都係啲大路嘅食物,以豬牛為主,但今次以燒鳥(雞)為主!咁當然都有其他肉吃,如牛、豬、羊,亦有廚師發辦8串串燒!當然一切由廚師按食材新鮮選擇!而價錢亦有分不同由每個人$280到$680不等,雖然都係有8串串燒,但價錢貴啲嘅套餐會加上海鮮料理一至兩個!今晚先試吓$280個8串串燒師傅發板先!因行過沒有訂位位置就較遠離師傅嘅位置!但不時會聽到客人同店員或師傅嘅交流,不論是食物,清酒,甚至是自己嘅工作,氣氛十分好,就好似朋友相聚一起!當然亦沒有因為沒有話題而要你等待,先上了個前菜小吃,味道都幾特別!晚市重有買兩支送一支嘅Asahi/Kirin$38,咁當然要飲杯啦!第一個係燒金針菜幾特別,入口爽口清甜,店員說由日本直接輸入另跟餐有一個沙律味道亦好清新,攪爛了嘅薯容,加入了蛋黃醬,夠晒好味道第二道係雞肉棒棒,見到餐牌係店內推介,燒得好香,外面燒得恰到好處,唔會覺得乾身,而咬開見到熱騰騰嘅雞肉,加埋個醬汁同蛋黃攪均後食,真係絕配!跟住出現眼前嘅係燒蠔,外面用一塊煙肉包住了燒蠔,一入口時嗰種多汁爆開嘅感覺超正!唔會因為
幾特別,入口爽口清甜,店員說由日本直接輸入
味道亦好清新,攪爛了嘅薯容,加入了蛋黃醬,夠晒好味道
第四道係一骨雞翼,師傅燒前已將雞翼開邊,並取出幼骨,先去燒,而燒得皮脆肉香,入口時一啖嫩滑雞肉,再加一啖啤酒,真係最佳配搭,燒雞翼送酒真係唔錯將熱氣全消!
最後一道,燒魷魚鬚,平時用醬油燒,今次加了少少薑蓉,魷魚鬚肉質煙韌彈牙,加了少少薑味道更佳!
同在係日本吃時嘅味道一樣,汁多,肉軟,真係啖啖肉!真係推介,但要看看當天有沒有貨!