2019-07-13 22 浏览
係附近行完街,同好姊妹想搵間cafe坐低chill下,見到呢間cafe主打慢煮~sous vide!俾佢個angus hanger steak 🥩 吸引到!一坐低店主好細心咁同我地介紹啲野食同hand drip coffee。點左hand drip coffee,店主話係用左埃塞俄比亞既咖啡豆,顏色好清晰,好似茶咁,同平日飲既咖啡好唔同,佢話一開頭飲落去會好似檸檬既酸味,之後after taste會有白桃既香。隨住時間,當咖啡變凍左又會唔同味,真係好有趣!佢建議我地慢慢飲,可以試到唔同階段既味道👍🏻主菜揀左右Angus hanger steak,有成12oz,份量好多!呢個部位係部住橫隔膜既腹位,因為工序繁複,要好細心清走啲筋,所以好少餐廳會花時間心機整。而且呢個部位一隻牛少過2kg,清完啲筋得1kg左右。於香港極少見,被稱位the tenderest cut。經慢煮完後,再用火輕輕燒一燒個面,再切件,咁樣擺碟靚之餘重方便我地食。肉質好軟腍,一啲筋都食唔到,入面係全粉紅色,牛味亦好濃,係我食過最腍既牛!果然係the tenderest cut🥩👍🏻牛無乜點調味,亦無任何gravy或者其

點左hand drip coffee,

於香港極少見,被稱位the tenderest cut。經慢煮完後,再用火輕輕燒一燒個面,再切件,咁樣擺碟靚之餘重方便我地食。肉質好軟腍,一啲筋都食唔到,入面係全粉紅色,牛味亦好濃,係我食過最腍既牛!果然係the tenderest cut🥩👍🏻牛無乜點調味,亦無任何gravy或者其他汁,就咁食都好好味!
薯蓉好綿,有啲薯粒係入面,加左少少gravy食唔停口!沙律除左菜重有車厘茄、青瓜同radish,落左黑醋調味,開胃又健康。

另一道主菜揀左48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉,
平時通常食手撕豬都係配barbecue sauce,呢度用左16種香料調味,食到好似墨西哥風味既香料、paprika、pepper等既味道,食落好多層次,扁意粉煮到有啲硬度,唔會腍bad bad,撈埋個溫泉蛋令個扁意粉滑啲👍🏻

Feel到店主用心去經營cafe,好俾心機去煮每一道菜,用心沖每杯野飲,值得支持既小店!