2018-07-29
去左九龍城食日本菜hamataki,店雖小,但質素好高,而又唔會太貴,今次朋友帶我嚟食,真係冇介紹錯。舖頭如一向嘅日本裝潢,以木為主,地方整潔乾淨,二話不說點左幾樣美味食物。其中點左冷鮑魚,肥豚肉串,北海道蟹場拉麵!先講冷鮑魚,味道好鮮甜,而且彈牙又清涼,點埋配上的微酸醬汁,超開胃!而且價錢合理,好似一百多有三隻,好好食。之後叫左啲串燒,其中肥豚肉串令我好難忘,雖然佢話係肥豚肉,不過食落唔會成口肥膏,反而係好香好嫰、冇乜肥膩感,加埋佢嘅醬汁,超級好食。另外,仲食左個拉麵,北海道蟹場拉麵,上碟嚟已經好香,湯是奶白色嘅,而且熱辣辣,蟹肉份量多,而且內質新鮮結實,好鮮甜,不過最好食係拉麵,好彈牙,加上湯底味道濃郁,就咁白色個拉麵已經好正,當然配菜例如蛋等都令拉麵生色不少。整體感覺都好,服務又好,食物好食,價錢又合理,可以帶朋友嚟食。