2016-10-08 1155 浏览
話說呢間米線由中學嗰時食到依家,大大話話食左有10年,由舊鋪食到去新鋪,味道始終如一,都係甘好食,唯獨有時d辣度嘅控制爭d,一時太辣,一時就唔辣。呢到米線有酸辣或者麻辣嘅口味,我起初係食酸辣,食食下轉左麻辣,貪拒香d,仲有d麻麻地嘅味夠刺激。首選推薦係牛肝菌同松茸。出面好難有嘅兩樣菇類食,去到d雲南的店鋪買呢兩種菇,唔知點解又好貴,所以呢到食最好。今日牛肝菌無貨,食左松茸,質感滑,咬落去有小小酸味,再加埋菌類本身的鮮味,好好味。豬皮--呢到d豬皮係經預先處理過的,並唔係白烚,而係有汁料處理過。咬落有汁滲出,微辣,夠軟身。腩肉都係必食推薦,我其實好怕食譚仔嗰隻腩肉,白烚無味。呢到腩肉係用醬汁炆淋,肥瘦分明,味道更好。最抵食嘅係拒嘅下午茶,2點半到6點,會有杯嘢飲送,平時就要食一碗嘢加6蚊先有嘢飲。午市食左兩碗三送米線加兩杯嘢飲,埋單99蚊,價錢合理。