好耐無食蠔,蠔癮發作,之前到訪過Oyster Cove尖沙咀店,生蠔新鮮又高質😍,原來港島區都有分店,所以決定收工後去。餐廳店鋪細小,以黑白色為主,型格又神秘,黑白相間的格子地磚相當吸睛。餐廳有多款唔同產地的生蠔🦪可選擇,亦有供應其他海鮮🦞和刺身🐙,仲有繪飯🍛、意粉🍝、薄餅等主食🍕。店員💁🏻‍♀️會向我地介紹生蠔,仲會教我地食蠔次序,順時針方向,由淡味至濃味。我地當日試了幾款生蠔:🦪 Tia Maraa Pearl蠔身偏細小,海水味較淡,味道清新爽脆🦪 Namibia這款南菲生蠔,蠔身亦相較細小,味道薄身而爽口🦪 Krystale No.2法國生蠔,兼具海水味但唔鹹,味道鮮甜帶果香🦪 Speciales Lambert No.1法國生蠔,肉質肥美,海水味帶果香,有礦物味餘韻🦪 Gillardeau No.2法國生蠔,肉質飽滿,海水味重,蠔味香濃帶果香和金屬味🦪 Tarbouriech Oyster No.0有手掌咁大的法國生蠔,中度海水味,蠔味濃郁,肉質飽滿,先鹹後甜🍽️ 加拿大海膽海膽體型較大肥厚,粒粒分明,質感爽身,味道鮮甜😋,跟配紫菜,可以用紫菜包住食,亦可以沾鼓油🥣和wasabi。

我地當日試了幾款生蠔:

🦪 Tia Maraa Pearl
蠔身偏細小,海水味較淡,味道清新爽脆
🦪 Namibia
這款南菲生蠔,蠔身亦相較細小,味道薄身而爽口

🦪 Krystale No.2
法國生蠔,兼具海水味但唔鹹,味道鮮甜帶果香
🦪 Speciales Lambert No.1
法國生蠔,肉質肥美,海水味帶果香,有礦物味餘韻
🦪 Gillardeau No.2
法國生蠔,肉質飽滿,海水味重,蠔味香濃帶果香和金屬味

🦪 Tarbouriech Oyster No.0

🍽️ 加拿大海膽

🍽️ 清酒蒜蓉煮活蜆湯
蜆的體型大,味道鮮甜,湯汁清甜帶蒜香味🧄,唔會太濃而蓋過了蜆的味道,湯底有煮至入味淋身的洋蔥🧅和芹菜粒🥒。

🍽️ 龍蝦忌廉意粉
龍蝦🦞份量都好多,啖啖肉,忌廉汁香滑唔會膩,意粉有嚼勁,加入炒香了的洋蔥🧅和芹菜🥒粒,提升了意粉的香味😋。

再訪質素都咁高👍🏽,非常滿足😍,推介比生蠔愛好者。