2025-05-10 137 浏览
喺北角食完冒喜之後就開左條路、今次去觀塘食。佢個黃金酸菜湯帶有丁點麻辣感覺生椰番茄湯。將嘢將或者椰汁擺入蕃茄湯真係幾有創意,一啲都唔會覺得中伏,比起齋蕃茄湯更加refreshing 係真的。除咗湯底之外,可以講吓啲我特別中意食的配菜。佢有冇麻辣嘅鴨血食,平時我喺譚仔唔食得辣都可以食吓鴨血補鐵質。同埋佢啲鴨血算係大份、其他舖頭可能會薄切,佢嘅鴨血都算係有厚度。佢嘅蓮藕片、蘿蔔片、萵筍片雖然會係薄切,但其實就好多塊,反而可以疊埋一齊有方塊酥疊加的嘅口感。crunchy! 佢話有呢一個非物質文化遺產嘅「貴州丁家脆哨」食,感覺有啲似係炸豬油渣咁、如果拎嚟送酒一流。其他我覺得手打牛肉丸都幾彈牙,可以一食。如果你平時鍾意食開紅薯粉,麵都值得食佢個土豆麵,有少少煙韌!

刀削麵