2025-06-30
之前係上環食過呢間車仔麵,佢係東九龍呢邊開左,方便我帶老公黎食。呢間間唔時有創意湯底,今次佢哋新出咗個青二荊條湯底,聽個名有啲特別,就試下啦!我地叫左兩個餐:🍜 吉祥套餐 1(重慶麻辣湯底 + 土豆粉) 選咗經典重慶麻辣湯底,入口就感受到濃香花椒香+辣油香,但唔會死辣,有少少香麻感,飲落去夠惹味但唔會燥。土豆粉滑溜煙韌,掛湯能力好,幾有口感。 配料方面:墨魚丸係比較彈口、內裡有啲脆粒口感豬大腸處理得幾乾淨,無腥味,唔會好肥油麥菜+貢菜~貢菜唔係好多地方有,好鍾意佢好脆口評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5🍜 吉祥套餐 2(青二荊條湯底 + 刀削麵) 佢新出呢個青二荊條湯底真係有驚喜!用青椒煮成,湯底帶微酸微辣,好開胃,辣味唔霸道,但越飲越上癮。配埋貴州丁家脆哨,超香脆,吸晒湯汁咬落去仲會爆油香😍。 刀削麵咬落去有咬口,吸湯一流!配料方面:手搥牛肉丸有誠意,唔係雪藏貨,牛味突出,好彈牙滑牛肉幾嫩滑,食落仍然juicy萵筍+海帶結+冰豆腐吸晒辣味,口感豐富評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5我地再叫左兩個小食:🥗 涼拌酸辣土豆絲 酸香爽脆,不過我覺得酸左少少~🐟 藤椒魚皮 魚皮夠爽,唔腥;藤椒香氣突出,有少少麻感,好
我地叫左兩個餐:
配料方面:
墨魚丸係比較彈口、內裡有啲脆粒口感
豬大腸處理得幾乾淨,無腥味,唔會好肥
油麥菜+貢菜~貢菜唔係好多地方有,好鍾意佢好脆口
評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5
配料方面:
手搥牛肉丸有誠意,唔係雪藏貨,牛味突出,好彈牙
滑牛肉幾嫩滑,食落仍然juicy
萵筍+海帶結+冰豆腐吸晒辣味,口感豐富
評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5
🥗 涼拌酸辣土豆絲 酸香爽脆,不過我覺得酸左少少~
🐟 藤椒魚皮 魚皮夠爽,唔腥;藤椒香氣突出,有少少麻感,好食~
評分:👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰/5