2025-06-30 453 浏览
之前係上環食過呢間車仔麵,佢係東九龍呢邊開左,方便我帶老公黎食。呢間間唔時有創意湯底,今次佢哋新出咗個青二荊條湯底,聽個名有啲特別,就試下啦!我地叫左兩個餐:🍜 吉祥套餐 1(重慶麻辣湯底 + 土豆粉) 選咗經典重慶麻辣湯底,入口就感受到濃香花椒香+辣油香,但唔會死辣,有少少香麻感,飲落去夠惹味但唔會燥。土豆粉滑溜煙韌,掛湯能力好,幾有口感。 配料方面:墨魚丸係比較彈口、內裡有啲脆粒口感豬大腸處理得幾乾淨,無腥味,唔會好肥油麥菜+貢菜~貢菜唔係好多地方有,好鍾意佢好脆口評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5🍜 吉祥套餐 2(青二荊條湯底 + 刀削麵) 佢新出呢個青二荊條湯底真係有驚喜!用青椒煮成,湯底帶微酸微辣,好開胃,辣味唔霸道,但越飲越上癮。配埋貴州丁家脆哨,超香脆,吸晒湯汁咬落去仲會爆油香😍。 刀削麵咬落去有咬口,吸湯一流!配料方面:手搥牛肉丸有誠意,唔係雪藏貨,牛味突出,好彈牙滑牛肉幾嫩滑,食落仍然juicy萵筍+海帶結+冰豆腐吸晒辣味,口感豐富評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5我地再叫左兩個小食:🥗 涼拌酸辣土豆絲 酸香爽脆,不過我覺得酸左少少~🐟 藤椒魚皮 魚皮夠爽,唔腥;藤椒香氣突出,有少少麻感,好

我地叫左兩個餐:

配料方面:
墨魚丸係比較彈口、內裡有啲脆粒口感
豬大腸處理得幾乾淨,無腥味,唔會好肥
油麥菜+貢菜~貢菜唔係好多地方有,好鍾意佢好脆口
評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5
配料方面:
手搥牛肉丸有誠意,唔係雪藏貨,牛味突出,好彈牙
滑牛肉幾嫩滑,食落仍然juicy
萵筍+海帶結+冰豆腐吸晒辣味,口感豐富
評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5

我地再叫左兩個小食:
🥗 涼拌酸辣土豆絲 酸香爽脆,不過我覺得酸左少少~

🐟 藤椒魚皮 魚皮夠爽,唔腥;藤椒香氣突出,有少少麻感,好食~
評分:👍🏻👍🏻/5

🍹 飲品:洛神火山楂蘋果 / 王老吉 一個微酸清潤、一個清熱去火~食咁多辣野,真係啱晒😌

整體味道指數:😋😋😋/5
性價比:💰💰💰/5
環境:❤️❤️❤️❤️/5
服務:✅✅✅/5

2025-06-07
2025-06-24 486 浏览
之前去過一次【冒喜】食過冒菜,覺得價錢合理、味道唔錯,所以今次再同朋友去觀塘新分店食晚飯。每個套餐都係可以自選任意搭配,我地就叫左銅錢套餐、配4款食材,某D食材需要另外加錢。🍅 生椰番茄湯底(配魚腐、豬大腸、貴州丁家脆哨、豆皮、土豆粉)湯底好有驚喜!番茄嘅酸甜撞上椰香,濃郁得嚟帶少少creamy~魚腐吸飽湯汁超入味,豬大腸洗得乾淨冇異味,脆哨炸到卜卜脆,加埋滑溜嘅土豆粉,口感豐富到爆!🔥 重慶麻辣湯(配潮汕手搥牛肉丸、滑牛肉、海帶結、蓮藕片、蕃薯粉)麻辣湯底正宗,花椒同辣椒嘅比例啱啱好,麻得過癮!手搥牛肉丸彈牙爆汁,滑牛肉嫩到滑,蓮藕片爽脆索辣,蕃薯粉掛湯一流,嗜辣必試~🌶️ 重慶麻辣湯(配墨魚丸、王中王火腿腸、冰豆腐、金菇、土豆粉)墨魚丸鮮味十足,火腿腸童年回憶,冰豆腐吸辣汁勁刺激,金菇同土豆粉係索湯神器,食到鼻水出都停唔到口~🍣 日式芥末海茸拌冷盤小食超開胃!海茸脆卜卜,芥末醬攻鼻但唔嗆喉,加咗少少芝麻提香,食完麻辣嘢清下味蕾啱晒~❄️ 自家製桂花蜜烏梅冰粉冰粉滑溜溜,烏梅酸甜解辣,桂花蜜清香,飯後甜品首選!🍎 洛神花山楂蘋果洛神花嘅酸香同蘋果嘅清甜平衡得啱啱好,山楂助消化,解膩一流~

🍣 日式芥末海茸拌

❄️ 自家製桂花蜜烏梅冰粉
冰粉滑溜溜,烏梅酸甜解辣,桂花蜜清香,飯後甜品首選!

🍎 洛神花山楂蘋果
🍹 酸梅青檸烏龍茶
烏龍茶底醇厚,酸梅同青檸雙重酸爽。
☕ 王老吉
食麻辣點少得佢!經典涼茶降火,甜度適中,拯救被辣到噴火嘅舌頭~

在觀塘尋覓正宗川味,找到這家標榜四川風味的專門店。整體用餐體驗舒適,店內裝潢簡潔明亮,空間感足,最令人驚喜的是竟設有戶外座位區,在不算太悶熱的晚上,坐戶外吹著微風享用麻辣料理,別有一番風味,為都市中的用餐增添了幾分閒適感。說到食物,必須大力推薦他們的「炸支竹」!這道看似簡單的前菜/配菜,實則做得非常出色。支竹炸得金黃酥脆,火候掌控得宜,入口是滿滿的「咔嚓」聲,香氣四溢。更難得的是,即使泡在紅油或湯汁中一陣子,依然能保持相當的脆度,吸飽了麻辣鮮香的湯汁後,外酥內軟韌,豆香與川味醬汁完美融合,層次豐富,令人忍不住一吃再吃,絕對是必點之選,為餐桌上的亮點。然而,有兩道菜則需要謹慎考慮。首先是「豬大腸」(無論是乾鍋、爆炒或滷水形式),這次的體驗並不理想。大腸處理得算是乾淨無異味,但最大的問題在於口感——過於硬韌,欠缺應有的軟糯彈牙。咀嚼起來頗費力,即使經過麻辣烹煮,也未能使其變得軟化入味,感覺像是久煮不爛,頗為失望,與期望中入口即化或Q彈的口感相去甚遠,實屬不推介。另一道是「牛丸」(如在湯品或火鍋中),同樣在口感上未達標。牛丸吃起來不夠彈牙爽口,質地偏於鬆散或粉感,缺乏牛肉丸應有的緊實嚼勁和肉

然而,有兩道菜則需要謹慎考慮。首先是「豬大腸」(無論是乾鍋、爆炒或滷水形式),這次的體驗並不理想。大腸處理得算是乾淨無異味,但最大的問題在於口感——過於硬韌,欠缺應有的軟糯彈牙。咀嚼起來頗費力,即使經過麻辣烹煮,也未能使其變得軟化入味,感覺像是久煮不爛,頗為失望,與期望中入口即化或Q彈的口感相去甚遠,實屬不推介。另一道是「牛丸」(如在湯品或火鍋中),同樣在口感上未達標。牛丸吃起來不夠彈牙爽口,質地偏於鬆散或粉感,缺乏牛肉丸應有的緊實嚼勁和肉汁感,風味也較為平淡,未能為菜式加分。

值得一讚的是職員的服務態度。從帶位、點餐到上菜,都顯得友善有禮,反應迅速。即使店內忙碌,也能保持耐心,主動添加茶水,詢問需求,讓整體用餐感受更加分。

總結來說,這家觀塘川菜館在環境(尤其戶外座位)和服務上表現優良,招牌的「炸支竹」確實出色,值得專程一試。但對於追求口感的朋友,「豬大腸」的硬韌和「牛丸」的欠彈牙則是明顯短板,建議可跳過這兩道,轉而嘗試其他招牌川味小炒或水煮系列,相信能獲得更滿足的四川風味體驗。
今日係觀塘上完堂,行過見到呢間新既餐廳,一於就試下佢呢到主要都係食湯面,但見到佢既套裝好抵食,8餸湯面都係68蚊,湯底辣同唔辣都有唔少選擇首先,叫左個小食食下先,試咗個杏鮑菇,杏鮑菇口感幾滑嫩,加埋酸酸辣辣既汁,真係好開胃,好適合做前菜我地一人叫左一碗面,第一碗就試左佢呢到招牌既青二荊條湯底,其實應該就係四川辣椒,食落係好香口,辣味都好足,土豆粉食落就比較滑,配菜叫左蟹柳、肥牛、胡椒豬肚、牛黃喉、黑毛肚、油麥菜、白蘿蔔,仲有好特別既貴洲丁家脆哨,配菜既種類都好多,仲要有好多都係出面比較少見,好似胡椒豬肚同埋牛黃喉咁,而且都好爽口煮得幾好食,最特別係個脆哨,真係第一次聽呢種食物,食落細細粒似係炸過既肥肉,好香口好脆!第二碗就係蕃茄湯底,蕃薯粉就比較煙韌,配菜就叫左手搥牛肉丸、滑雞片、滑牛肉、豬大腸、黑毛肚、金菇、冰豆腐同竹輪卷,手搥牛肉丸好出色,好彈牙,而且好有牛味,一定要試!飲品方面,呢到有D健康D既我就揀左洛神花山楂蘋果,味道清新,酸酸甜甜,好解渴,另外仲有玻璃樽裝汽水飲最後,仲食咗桂花蜜烏梅冰粉作為甜品,呢個甜品清新可口,酸酸甜甜,作為解膩真係一流整體來講,呢到真係一個好地方,一黎
今日係觀塘上完堂,行過見到呢間新既餐廳,一於就試下佢

整體來講,呢到真係一個好地方,一黎好抵食,二黎食物都煮得好食,不失為一個好選擇
2025-07-26
2025-07-27 0 浏览
喺東九龍搵地道車仔麵,冒喜真是一個好選擇!嗌咗吉祥套餐 1 重慶麻辣湯底配土豆粉,湯底花椒香濃,微麻微辣好惹味但唔會過火,土豆粉滑溜煙靭,掛湯一流。配料有墨魚丸,彈牙有脆粒口感;豬大腸乾淨無腥味;仲有貢菜同油麥菜,脆口開胃。仲叫咗青二荊條湯底配刀削麵,湯底微酸微辣好開胃,貴州丁家脆哨香脆爆汁,手搥牛肉丸牛味濃,滑牛肉嫩滑 juicy。刀削麵咬口十足,吸湯好正!小食嘅藤椒魚皮爽口無腥,藤椒香麻好食。涼拌酸辣土豆絲酸爽可口,但略為酸咗啲。環境乾淨有特色,店員服務親切,適合愛辣嘅朋友!
喺東九龍搵地道車仔麵,冒喜真是一個好選擇!

2025-07-19 193 浏览
1.冒喜八寶套餐 湯底生椰蕃茄湯底濃稠滑順,椰奶的綿密感與番茄的微果肉質地結合,入口有層次,味道酸甜鮮明,主食土豆粉粗粉條彈牙有嚼勁,表面滑溜易掛湯,久泡仍保持韌性,味道清香,土豆粉質地與濃湯形成對比,令口感豐富。食材蟹籽蟹粉丸外層彈牙,咬開後蟹粉爆漿,蟹籽增添脆卜卜口感,鮮味濃郁。竹輪卷吸湯後外軟內微韌,帶甜味與湯底呼應。五花腩片突出豬肉的鲜甜,肥肉部分柔嫩油潤,瘦肉部分香軟。豬大腸滷製軟糯無腥,肥厚部位油脂香與番茄酸解膩。貴州丁家脆哨酥脆鹹香,豬油渣香氣濃烈。毛肚新鮮爽脆,輕涮保留嚼勁。雲耳脆滑清爽,芫荽清香提味,平衡整體厚重感。惹味杏鮑菇(小食)厚切菇肉多汁,外皮微焦脆,咬下似肉質纖維感,麻辣調味,鹹甜帶辛香,菇類鮮味突出,口感豐富嫩滑。酸梅青檸烏龍茶(飲品)烏龍茶底輕盈,青檸微澀,酸梅碎粒增加口感,味道酸甜,烏龍焙火香襯托,酸梅鹹味與青檸清新解膩,尾韻回甘,完美中和套餐濃郁感,夏日消暑首選。2.冒喜八寶套餐 湯底養生白胡椒湯底濃郁帶微稠感,白胡椒研磨細緻,入口先感受到溫潤的骨湯質地,味道是白胡椒的辛香暖胃,帶有豬骨熬製的鮮甜底韻,只有微微辣度。主食番薯粉夠粗,咬勁十足,能掛住白
1.冒喜八寶套餐

惹味杏鮑菇(小食)

酸梅青檸烏龍茶(飲品)

2.冒喜八寶套餐
湯底養生白胡椒湯底濃郁帶微稠感,白胡椒研磨細緻,入口先感受到溫潤的骨湯質地,味道是白胡椒的辛香暖胃,帶有豬骨熬製的鮮甜底韻,只有微微辣度。主食番薯粉夠粗,咬勁十足,能掛住白胡椒湯的香味,入口Q彈好味。

食材漁腐外層蓬鬆多孔,咬下爆湯汁,鮮甜帶脆感。潮州手搥牛肉丸緊實彈牙,牛脂香濃郁。潮汕蒜香墨魚丸海味鮮明,蒜末與墨魚膠的甜味交融。美國肥牛薄切涮煮後柔嫩,脂肪紋路融化滲出奶香。滑牛肉經醃製,肉味香濃突出湯底韻味。鴨血氣孔細密如布丁,無腥味,湯汁滲入後形成外辣內鮮的對比。炸枝竹吸湯能力極強,外層軟爛、內層保留腐竹脆性。萵筍切厚片保持脆度,清甜濃味。

洛神花山楂蘋果 (飲品)
冷飲更佳,微黏稠來自山楂果膠,蘋果丁沉底增加咀嚼感,洛神花的莓果酸香,山楂提供深沉酸度與回甘,蘋果甜味緩衝酸澀,適合解辣去膩。
2025-07-02 285 浏览
喺牛頭角附近做完嘢,同友人想食米線,決定試下這間標榜冒菜的冒喜。 店內裝修行懷舊風,一入店內看見大大隻字寫住靈魂是湯底,令人期待。舖頭是以QR落單,湯底有辣和唔辣,我自己和友人均選了8喜套餐,顧名思義是可以選八個餸。我自己選了重慶麻辣湯底小辣,麵底係米線,配以牛丸、墨丸、蟹籽丸、豆卜、魚腐、娃娃菜、火腿腸和貴州脆哨,好吃的是牛丸有牛味及實淨,其他配料正常,值得一提是貴州脆哨,其實是炸豬皮配以麻辣湯底吃脆口惹味,麻辣湯底食得耐開始辣,叫了洛神花山楂蘋果特飲,解辣一流。友人嘅湯底是生椰蕃茄湯底是椰汁再加蕃茄味的湯底,天氣炎熱來說,生津開胃,麵底是刀削麵,湯底味道濃郁,配料有牛丸、墨丸、午餐肉、火腿腸、枝竹、魚腐、豆卜、芝士腸等。友人表示魚腐和豆卜吸了湯底嘅蕃茄味,不經不覺吃了成碗麵。另外,叫了惹味杏鮑菇小食,份量都幾多,微辣果然是惹味之選。總括而言,這個價錢是上班族快靚正醫肚之選。
另外,叫了惹味杏鮑菇小食,份量都幾多,微辣果然是惹味之選。
總括而言,這個價錢是上班族快靚正醫肚之選。
八寶套餐 - 地獄蕃茄湯米線 即係八餸麵!大胃王必食大碗到我嚇親配料揀左滑雞片、滑牛肉、豬大腸、貴州丁家脆哨、鴨血、貢菜、雲耳、白蘿蔔片一擺低已經聞到濃濃既蕃茄酸香,湯底用新鮮蕃茄熬製,加入川味辣椒 又辣又酸~層次豐富!米線滑得來有咬口滑雞片比左雞髀肉嫩滑唔鞋口、豬大腸洗得好乾淨無異味又大塊,咬落爽彈 、丁家貴州脆哨炸到脆卜卜入口油香爆發💫鹹香惹味、鴨血滑溜無腥味、貢菜多到食極都食唔完 超脆咬到好攰、雲耳增加爽脆口感😋😋🐮牛魔王套餐 - 青二荊條湯刀削麵配料已經預設好肥牛、滑牛肉、潮汕手搥牛肉丸、黑毛肚、牛黃喉 + 秘製沾醬湯底用青二荊條辣椒熬製,麻香突出但唔會死辣麻辣控一定要衝 呢個湯底真係好好食!!麻得黎香 啖啖都咁香又唔會太辣搞到成碗都勁惹味刀削麵厚薄均勻 掛湯力強! 潮汕牛肉丸彈牙爆汁,牛味濃郁 黑毛肚爽脆冇異味 牛黃喉切得薄身,口感似海哲非常易咬秘製沾醬係店家自製唔係買現成醬帶蒜香同芝麻香 勁似細個食撈撈個隻味!細個回憶返哂黎點肉食非常惹味再昇華左😋😋😋

八寶套餐 - 地獄蕃茄湯米線
即係八餸麵!大胃王必食
大碗到我嚇親

一擺低已經聞到濃濃既蕃茄酸香,
湯底用新鮮蕃茄熬製,加入川味辣椒 又辣又酸~層次豐富!
米線滑得來有咬口

🐮牛魔王套餐 - 青二荊條湯刀削麵

湯底用青二荊條辣椒熬製,麻香突出但唔會死辣
麻辣控一定要衝 呢個湯底真係好好食!!
麻得黎香 啖啖都咁香又唔會太辣
搞到成碗都勁惹味
刀削麵厚薄均勻 掛湯力強!

潮汕牛肉丸彈牙爆汁,牛味濃郁
黑毛肚爽脆冇異味
牛黃喉切得薄身,口感似海哲非常易咬
秘製沾醬係店家自製唔係買現成醬
帶蒜香同芝麻香
勁似細個食撈撈個隻味!細個回憶返哂黎
點肉食非常惹味再昇華左😋😋😋
做完運動突然好想食辣野就去左冒喜試試佢地嘅麻辣燙!叫左個八寶套餐😋配料揀左潮汕手搥牛肉丸、墨魚丸、豬大腸、萵筍、娃娃菜、雲耳同貴州丁家脆哨。仲叫多左一份涼拌酸辣土豆絲同酸梅青檸烏龍茶🫡麻辣湯底叫左小辣,個辣味唔係啲死辣,辣得好香😍食到唔同嘅香料味,好有層次。蒜同蔥令到個湯頭更惹味👍豬腸同手搥牛肉丸最好味!豬腸清洗得好乾淨😊唔會有怪味,而且唔係用最肥個part所以唔會食到成口油!配埋個麻辣湯勁好送飯❤️手搥牛肉丸超彈牙多汁!🤩🤩咬開就見到啲肉汁流出黎!而且肉味非常濃郁,食到好足料🥳貴州丁家脆哨見佢個名好有趣,抱住個嘗鮮嘅心態試試☺️Google左原來係醃製左嘅肥豬肉再油炸而成。脆卜卜咁好似食緊零食,每一啖都食到好香嘅豬油味🐷而且經炸哂啲油出黎所以唔會話好油膩!都幾值得試試👀涼拌酸辣土豆絲真係好surprise🤩本身酸辣汁已經好高質好惹味!但個土豆絲先係最surprise,👍👍口感勁爽脆✨而且好索汁,每一啖都可以掛哂啲酸辣汁!酸梅青檸烏龍茶嘅配搭好清新🍋酸酸甜甜咁好醒胃。有果香之餘仲保留到菜嘅香醇🍵食完辣野飲真係好爽!

2025-05-26
2025-06-17 305 浏览
今次食冒喜,主打川味湯粉+小食,啱晒鍾意食辣嘅朋友,價錢比想像中抵食好多,CP值算高!🥢 兩款湯粉:💥 黃金酸菜湯:夠酸辣,湯底有少少花椒麻香,飲到尾都唔會覺得膩~
🌶 青二荊條湯:青椒味超濃,成個湯底都係清爽帶麻!
🍢 配料自選,有:潮汕牛丸:手打嘅牛丸,肉味重有彈性,咬落去Juicy。
滑牛 & 滑雞:都幾嫩,唔錯。
芝士腸 & 午餐肉:邪惡必備,冇得輸。
貴州脆哨:重口味之選,香脆又惹味。
豬大腸 & 蟹柳 & 海帶結 & 萵筍 & 貢菜:爽口夠多元,咬住咬住幾開胃~
🥗 小食方面:🌶 秘製藤椒魚皮:涼拌上枱,椒麻味一流,魚皮滑溜又帶彈性,推!
🍄 惹味杏鮑菇:浸得入味又唔過鹹,爽彈帶少少甜,好Fresh~
🥤 飲品:大和豆漿:搭配辣味一流。
洛神花山楂蘋果:酸甜清新,幫到解辣~📍座位環境幾寬敞,色調玩味中式,牆上仲有menu介紹唔同湯底
🥢 兩款湯粉:
🌶 青二荊條湯:青椒味超濃,成個湯底都係清爽帶麻!

🍢 配料自選,有:
潮汕牛丸:手打嘅牛丸,肉味重有彈性,咬落去Juicy。
滑牛 & 滑雞:都幾嫩,唔錯。
芝士腸 & 午餐肉:邪惡必備,冇得輸。
貴州脆哨:重口味之選,香脆又惹味。

🥗 小食方面:

🥤 飲品:
大和豆漿:搭配辣味一流。
洛神花山楂蘋果:酸甜清新,幫到解辣~
2025-06-08 535 浏览
放工同同事去咗依間食辣嘢嘅餐廳🌶️ 試咗佢哋嘅招牌菜,一定要同大家分享下!🍲✨八寶套餐好抵食!可以揀8個餸,配特濃清雞湯同刀削麵。揀咗墨魚丸、芝士腸、竹輪卷、豬大腸,仲有貴州丁家脆哨、鮮冬菇、油麥菜同萵筍,好豐富 乜都有齊!🤩 推薦貴州丁家脆哨入口香脆,食唔停口😆豬大腸滷得好入味~清雞湯底又夠曬清甜,好飽肚滿足!💯牛魔王套餐身為牛魔王嘅我,當然要試埋佢哋嘅牛魔王套餐啦!🤤 配生椰番茄湯同白飯,真係正到爆!肥牛同滑牛肉都好嫩滑,潮汕手搥牛肉丸多汁彈牙,黑毛肚好爽脆,特別推薦牛黃喉口感好爽滑😋😋!配埋新推出嘅生椰番茄湯底酸甜開胃👍秘製藤椒魚皮必點小食!一上枱就聞到陣陣藤椒嘅香味,魚皮爽脆彈牙,麻辣嘅味道好過癮,食到停唔到口!🌶️😋最後一定讚下佢哋嘅飲品🍎洛神花山楂蘋果酸酸甜甜,解膩一流,🍋酸梅青檸烏龍茶清新解渴,真係好啱食完辣野飲!🍹

八寶套餐

牛魔王套餐

秘製藤椒魚皮

2025-06-07 554 浏览
冒喜真係my Favorite,平時去開北角和富嗰間分店,估唔到牛頭角都開咗間分店,呢日同朋友去開觀塘,順便去朝聖下。 呢間分店好chill好舒服,喺高級商業大廈地舖。鍾意食牛嘅我照舊叫「牛魔王套餐」,送秘製沾醬料,好惹味。 配料有肥牛,滑牛肉,潮汕手搥牛肉丸,黑毛肚,牛黃喉,真係大滿足。 配重慶麻辣湯底,小辣對我嚟講啱啱好,唔係得個辣字係有層次嘅湯底。牛黃喉真係摯愛,口感爽脆。 滑牛肉新鮮。肥牛牛花均勻肥美。黑毛肚爽口有嚼勁。朋友就叫咗「八送八寶套餐」,有八樣餸可以揀,其中墨魚丸彈牙鮮美,蟹籽蟹粉丸爆漿口感令人上癮;內臟愛好者必試豬大腸,口感爽嫩。 湯底方面,朋友試咗 青二荊條湯,我試咗一口,辣味背後隱隱有陣神秘刺激嘅香味,富有層次。另外叫咗 秘製藤椒魚皮,脆辣過癮。 仲有 貴州丁家脆哨,非物質文化遺產食物,鬆軟香脆,佐餐一流。最後以 自家製桂花蜜烏梅冰粉 作結,止渴解辣,食完辣之後食佢身心爽利。

2025-06-04 450 浏览
第一次見到個份量嘅時候真係嚇到 O 嘴,成個臉盆咁大嘅碗裝住滿滿嘅餸菜,CP 值高到爆燈!重點係佢哋有 7 款湯底任你揀,今次試咗新出嘅湯底,簡直係我哋食辣星人嘅救星!又香又辣店入面有自選同套餐兩種揀,自選可以揀 4 餸、6 餸或者 8 餸,我強烈推薦滑牛肉,入口滑捋捋;潮汕手槌牛肉丸彈牙到可以打乒乓球;胡椒豬肚入味又有嚼勁,呢三樣都係必點!鍾意口感豐富啲嘅朋友,一定要加份貴州丁家脆哨,咬落去卜卜脆,鹹香鹹香,成個冒菜層次感即刻提升!​主食選擇都多到眼花,土豆粉、火鍋麵、米線、木薯粉、白飯應有盡有。我試咗二荊條湯底配木薯粉,Q 彈嘅木薯粉吸滿湯底精華,每啖都香辣濃郁,正到飛起!同行朋友唔食辣,點咗營養白胡椒湯底同特濃番茄湯,同樣好評不絕。如果有選擇困難症,直接點肉食王套餐或者牛魔王套餐,包你食到捧住個肚出門!​仲有個隱藏彩蛋一定要講!佢哋送嘅秘制醬汁真係絕絕子,無論蘸咩都超級好味,話曬 “蘸鞋底都好食” 真係一啲都唔誇張
3K
2025-05-28 570 浏览
加班工作後到了公司樓下的冒喜食碗粉鍾意佢個湯底啱口味有銅錢、吉祥、八寶三款套餐晚飯喎梗係食豐富啲同同事都點了八寶套餐再加特飲😋點自己個碗點左青二荊條湯潮汕手搥牛肉丸鵪鶉蛋美國肥牛胡椒豬肚豬大腸鮮冬菇蓮藕片貴州丁家脆哨土豆粉上枱時大大碗香噴噴湯底鹹鮮辛辣好惹味🤤脆哨似港式豬油渣香香脆脆土豆粉滑滑的有咬口同事個碗差唔多全部叫晒葷餸😆重慶麻辣湯潮汕手搥牛肉丸潮汕蒜香墨魚丸魚腐蟹籽蟹粉丸美國肥牛滑牛肉午餐肉油麥菜米線湯底叫左中辣但感覺同我碗小辣差不多辣度全部係肉同事話食得好滿足洛神花山楂蘋果酸梅青檸烏龍茶兩款特飲都係酸酸甜甜的微微甜好啱口味配上辣野特別好味😆大滿足的冒喜👍
加班工作後到了公司樓下的冒喜食碗粉
鍾意佢個湯底啱口味
有銅錢、吉祥、八寶三款套餐
晚飯喎梗係食豐富啲

配上辣野特別好味😆

大滿足的冒喜👍

2025-05-27
2025-05-27 475 浏览
你知道什麼是冒菜嗎?冒菜是起源於成都 是一種小吃 也稱“一個人的小火鍋”冒菜的製作方法是將食材放入調料湯中燙熟 然後盛入碗中 再加入香油、蔥蒜等調味品香港都可以試到這種風味了~今天不太想食辣 選了生椰蕃茄湯食材有潮汕手搥牛肉丸、滑牛肉、胡椒豬肚 、油麥菜、豬大腸和貴州丁家脆哨麵條選了土豆粉土豆粉好像裹上一層水晶一樣一咬即斷 很彈牙牛肉丸爽口彈牙又多肉汁滑牛肉厚度剛好豬大腸和胡椒豬肚完全不會有異味 入口非常爽口貴州丁家脆哨其實就是炸豬油粒粒 乾身脆卜卜 會單獨上枱 放進麵條內可以增加麵的口感最最最美味的是生椰蕃茄湯底椰子原來和蕃茄這麼配合 香甜濃郁~
你知道什麼是冒菜嗎?
冒菜是起源於成都 是一種小吃 也稱“一個人的小火鍋

香港都可以試到這種風味了~

今天不太想食辣 選了生椰蕃茄湯
麵條選了土豆粉

土豆粉好像裹上一層水晶一樣
一咬即斷 很彈牙
牛肉丸爽口彈牙又多肉汁
滑牛肉厚度剛好
豬大腸和胡椒豬肚完全不會有異味 入口非常爽口
最最最美味的是生椰蕃茄湯底
椰子原來和蕃茄這麼配合 香甜濃郁~
貴州丁家脆哨