同媽咪補祝生日, 知道佢中意食海鮮, 唔想自己買料又要洗又要煮, 出街食又唔想挨海鮮價, 同事介紹旺角新開咗間海鮮火鍋放題, 仲要親自即撈, 即放入鍋打邊爐, 百分百新鮮, 聽完即時book檯同媽咪去試試。新開關係, 環境舒服又新淨, 門外展示出每晚供應嘅活海鮮種類, 三個價錢套餐選擇, 分別在於用餐時限同埋火鍋肉類, 而每個價錢同樣都食到同款海鮮, 所以對於為海鮮而黎嘅我地, 最basic最平個套餐”下忍之卷90分鐘”已經足夠。入座前先揀湯底, 我地揀咗人氣嘅蕃茄羅宋湯。入座後店員簡單介紹去自助區夾海鮮注意流程, 每張檯都有個小筒, 用以到自助區夾活海鮮。自助區設於餐廳一個角落, 放置了一些火鍋配料 (例如丸類、蔬菜)、麵食, 當然仲有主打嘅魚缸, 放了鮮活生猛嘅海鮮, 包括有蜆、花蟹、草蝦、賴尿蝦、鮑魚,飲品方面以樽裝為主, 有汽水、果茶將冰塊加落小筒中, 再將海鮮夾落筒, 目的係將生猛海鮮凍暈, 雖然極為殘忍, 但自己夾, 絕對保証到所食嘅係百分百新鮮, 而且幾有玩味。雖然呢款蝦叫草蝦, 但size大大隻, 超肥美, 熟後超鮮甜爽彈。賴尿蝦size更誇張, 大隻得有如手掌般長,
入座前先揀湯底, 我地揀咗人氣嘅蕃茄羅宋湯。
飲品方面以樽裝為主, 有汽水、果茶
賴尿蝦size更誇張, 大隻得有如手掌般長, 以呢個size係坊間大排檔應該都要80蚊左右一隻, 雖然冇膏, 但超厚肉, 非常鮮甜。
鮑魚size亦係大大隻, 有如掌心般size, 同樣係任食, 真係抵到冇人信。
花蟹原隻咁夾, 好生猛, 有甘甜嘅膏, 蟹肉仲係鮮甜實肉, 唔係水汪汪嘅死蟹。
唯一雞蛋挑骨頭就係拎出去個筒仔太細, 海鮮又太大隻, 要走好幾轉拎。

蕃茄羅宋湯濃郁香甜, 有蕃茄蓉, 烚海鮮亦唔會覆蓋海鮮鮮味。
另外, 少量沙律、刺身、熟食、火鍋配料經scan QR code落單,

肉類就有牛同埋豬, 均為薄切, 不過入到黎主打都係海鮮, 唔太care肉類。
美國小牛排、澳州牛板鍵:
豚肉眼片、豚五花:
至於刺身就有三文魚、希靈魚、八爪魚、玉子,
質素亦唔差, 三文魚係有魚香, 而且都幾厚切; 款式唔多, 但過下口癮都係加分。
食完之後急不及待要同身邊好友分享, 絕對抵食, 極易回本系列, 值得回頭!
2022-07-28