2022-08-01
同媽咪補祝生日, 知道佢中意食海鮮, 唔想自己買料又要洗又要煮, 出街食又唔想挨海鮮價, 同事介紹旺角新開咗間海鮮火鍋放題, 仲要親自即撈, 即放入鍋打邊爐, 百分百新鮮, 聽完即時book檯同媽咪去試試。新開關係, 環境舒服又新淨, 門外展示出每晚供應嘅活海鮮種類, 三個價錢套餐選擇, 分別在於用餐時限同埋火鍋肉類, 而每個價錢同樣都食到同款海鮮, 所以對於為海鮮而黎嘅我地, 最basic最平個套餐”下忍之卷90分鐘”已經足夠。入座前先揀湯底, 我地揀咗人氣嘅蕃茄羅宋湯。入座後店員簡單介紹去自助區夾海鮮注意流程, 每張檯都有個小筒, 用以到自助區夾活海鮮。自助區設於餐廳一個角落, 放置了一些火鍋配料 (例如丸類、蔬菜)、麵食, 當然仲有主打嘅魚缸, 放了鮮活生猛嘅海鮮, 包括有蜆、花蟹、草蝦、賴尿蝦、鮑魚,飲品方面以樽裝為主, 有汽水、果茶將冰塊加落小筒中, 再將海鮮夾落筒, 目的係將生猛海鮮凍暈, 雖然極為殘忍, 但自己夾, 絕對保証到所食嘅係百分百新鮮, 而且幾有玩味。雖然呢款蝦叫草蝦, 但size大大隻, 超肥美, 熟後超鮮甜爽彈。賴尿蝦size更誇張, 大隻得有如手掌般長,
蕃茄羅宋湯濃郁香甜, 有蕃茄蓉, 烚海鮮亦唔會覆蓋海鮮鮮味。
肉類就有牛同埋豬, 均為薄切, 不過入到黎主打都係海鮮, 唔太care肉類。
美國小牛排、澳州牛板鍵:
質素亦唔差, 三文魚係有魚香, 而且都幾厚切; 款式唔多, 但過下口癮都係加分。