2022-08-18 872 浏览
之前订过呢间,经常爆满,今次帮妈咪庆生,提早1个多月订座,好夸张!  预订时会问你要唔要订片皮鸭,一只定半只,当时只得4人,所以只点了半只。正日去到多了一人,即场改订一只,要多等~50分钟,照等! 途中点了以下点心/小菜︰1. 叉烧包 - 包质正常,有一个包面有倒汗水,减分。馅料正常发挥,无乜特别2. 虾饺 - 饺皮有口感,馅料正常3. 粉果 - 馅料好新鲜,花生仍脆口4. 烧卖 - 正常5. 叉烧 - 都系正常,我个人钟意沙田围间叉烧大皇多啲... 唔知系咪食开重口味 6. 顺德鱼饼 - 最唔好食嘅一道菜,似系自家手打,未够弹牙,煎得唔够香口,腊肠太大粒,硬牙,唔推介主角终于出场啦,厨师片了三分唔同部位嘅鸭皮同鸭肉,第一道系最肥美嘅,厨师话沾砂糖净拍,唔使薄饼皮。但我就认为沾砂糖夹薄饼系最佳组合,因为鸭油+淀粉质系最夹架嘛,加埋砂糖就perfect match,就好似鲜油多必定加糖食嘅定律一样!!第二道系带少许肉少许肥膏嘅皮,而第三道系净肉,讲真片皮鸭嘅鸭始终无烧鸭咁腌过,净肉系无咁好食嘅,所以我会两款夹埋一齐包薄饼皮+海鲜酱食。最后系甜品,想点果两样都无,结果就求奇点:1)红枣软蛋

2. 虾饺 - 饺皮有口感,馅料正常

3. 粉果 - 馅料好新鲜,花生仍脆口

4. 烧卖 - 正常

顺德煎鱼饼

最后系甜品,想点果两样都无,结果就求奇点:
1)红枣软蛋糕配乌龙茶雪糕
2)焗凤梨山楂酥
两款都不过不失,但惊喜唔大

2022-06-26